2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Kolozsvári metró és HÉV: megvan, hogy kik készítik el a megvalósíthatósági terveket

 utolsó frissítés: 16:28 GMT +2, 2019. október 29.

Olasz, francia és román cégek nyerték el a kolozsvári HÉV, valamint metró megvalósíthatósági tervének kidolgozását – erről kedden nyilatkozott Emil Boc, Kolozsvár polgármestere.

A nyertesek az olasz SWS Engineering Spa, a francia Systra és a román Metrans Engineering SRL, akikkel egy 30,1 millió lejes ajánlatban egyeztek meg. A polgármester nyilatkozata szerint A Systra készítette többek között a 28 kilométer hosszú toulouse-i hármas metró terveit, valamint a Tel-Aviv övezetében elkészült 140 kilométeres metrószakasz megvalósíthatósági tervét is.

Boc elmondása szerint a következő lépés, hogy a Kolozsvár metropolisz övezetéhez tartozó településekkel aláírják a társulási megállapodást: Gyalu, Szászfenes, Kisbács, Apahida, Nemeszsuk, és Boncida között.

A projekt egyik része a Magyarnádas és Boncida közt meglévő 43 kilométeres vasúti szakaszon – amelyet már javítanak– a HÉV kialakítása. Új állomásokat hoznak létre a Tetaromnál, Kisbácsnál, a Mărăşti-piac környékén, az Írisz negyedben és a reptéren. Elmondása szerint parkolókat is létrehoznak a végállomásoknál.

A nyugat-kelet vonalon Gyalu és az Írisz negyed között lesz összeköttetés. Kolozsváron kívül földfelszíni metró, a várost érintő területeken földalatti kialakítását tervezik. Az első szakasz Szászfenestől indul majd, és érinti majd a tervben lévő regionális sürgősségi kórházat, egészen az Írisz negyedi hídig, ahonnan tovább lehet menni a HÉV-vel. A második szakasz a Gyalu és Szászfenes közti szakasz lesz. Annak megépüléséig buszokat biztosítanak a két település között. Ugyanakkor Gyalu és Magyarnádas között is biztosítanak buszokat, hogy az utasok metróval és HÉV-vel is közlekedhessenek.

A polgármester elmondása szerint a beruházás értéke több mint 1 milliárd euróra rúg. Ezért olyan finanszírozási csomagot kell biztosítaniuk, amelyben az európai alapokon kívül állami- és magán befektetők is beszállnak, valamint kölcsönt is vesznek fel.

(stiridecluj.ro, szerk.)

Nyitókép: képünk illusztráció

Kolozsvár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális