2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
EUR = 4.8736 RON
USD = 4.0226 RON
HUF = 1.3594 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 9,486.10(1.18%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

A máramarosi gazdák igencsak elégedettek a muszlim bevándorlók munkájával

 utolsó frissítés: 18:11 GMT +2, 2019. október 24.

A PRO TV tegnap közölt egy rövid összeállítást, ahol bemutatták, hogy máramarosi gyümölcstermesztők Romániába Szíriából, Szomáliából és Irakból bevándorolt embereket foglalkoztatnak, mivel senki nem jelentkezik a szőlőültetvényekbe és gyümölcsösökbe szezonális munkára.

Ezek az emberek nagyrészt a szegénység és katonai konfliktusok elől menekülve kerültek az országba. A riport szerint mindannyian panasz nélkül dolgoznak, elégedettek azzal, hogy pénzt gyűjthetnek, ráadásul a gazdálkodók is dicsérik őket.

Példaként megszólalt az egyik almatermesztő, aki elmondta, hogy nagyon szorgalmasak, lelkiismeretesen végzik a feladatokat, sőt, meg is kérdik, hogy elégedettek-e munkájukkal. Azt is kiemeli, hogy sokszor csak jelekkel értik meg egymást, de előbb-utóbb kialakul a jó kommunikáció.

A gazdasszony is megszólal, aki kihangsúlyozta, hogy a bevándorlók becsületes munkás emberek, nem lazsálnak egész nap.

Jelenleg 15 ezer engedélyes vendégmunkás van az országban, többségük Vietnamból, Törökországból, Kínából vagy Nepálból származik. Ezen kívül további  14 ezer foglalkoztatási engedélyre adtak le kérést, ráadásul a piaci kereslet olyan magas, hogy a munkaadók további 10 000 munkásra tartanának igényt.

(stirileprotv.ro, szerk.)

Nyitókép: képernyőfotó a felvételről

munkamenekült
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális