2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Még mindig az olaj a legnagyobb biznisz a világon. Ezek a világ legjövedelmezőbb cégei

 utolsó frissítés: 11:31 GMT +2, 2019. október 24.

A világ legjövedelmezőbb cégeit válogatta össze a VisualCapitalist egyik legfrissebb bejegyzésében, ahol általános észrevételként írnak arról, hogy a legnagyobb „falatokon” egyre kevesebb cég osztozik. Példaként említik, hogy amíg az Amerikai Egyesült Államokban az állami cégek által generált összbevétel körülbelül 50 százaléka csupán 30 cégnél összpontosul, addig 1975-ben 109 vállalat érte el ugyanezt.

Ez a hatalomközpontú dinamika globális tendencia – írják a szerzők, akik azt is hozzáteszik, hogy így nem is csoda, ha a világ legjövedelmezőbb cégei olyan profitot generálnak, amely bármely könyvelőt zavarba hozna.

Forrás: VisualCapitalist.com. A fenti ábrák a világ 20 legnagyobb profitú vállalatát mutatják, előbb a napi profit, majd a másodpercenkénti bevétel mutatóival, dollárban értelmezve.

Az Aramco néven ismert szaúd-arábiai olajvállalat messze a világ legjövedelmezőbb vállalata, napi 304 millió dolláros és másodpercenként 3,519 dolláros jövedelemmel.

Az állami tulajdonban lévő vállalat nagyjából 2 trillió dollárt ér. A vállalat finomítóit nemrég érte dróntámadás, amely miatt ideiglenesen visszaesett a működése, de ez nem jelentett különösebben nagy gondot egy olyan cégnél, ahol a bevétel annyi, mint az Apple, az Alphabet és a Facebook jövedelme együttesen.

Az Aramco évi 111 milliárd dolláros nyereséget hajt be, ami az olajárak hordónkénti 50–70 dollár közötti értékéből jön ki.  Érdekességként a szerzők összehasonlították az amerikai olaj-óriással, a Chevronnal, amely az S&P 500 index 20 legnagyobb vállalatának egyike, de 2018-ban csupán 15 milliárd dolláros profitot hozott, és jelenleg 221 milliárd dollárt ér a tőzsdén. Ez azt eredményezi, hogy a Chevron nagyjából az Aramco 10 százalékának felel meg.

A listán szereplő ázsiai cégek, a Samsung kivételével, állami tulajdonú kínai bankok. Az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború közepette ezek a kínai bankok nem nagyon adtak kölcsönöket. A Kínai Központi Bank az amerikai kereskedelmi vámokra való válaszreakcióként változatlanul hagyta a kamatlábakat a világszerte csökkenő kamatlábakkal szemben. A howmuch.net portál szerint ennek vegyes hatása lesz a toplistán szereplő kínai bankok jövedelmi rátáira.

A telekommunikációs és technológiai vállalatok szintén a legjövedelmezőbbek közé tartoznak. A top 10 vállalatból kettőnél az okostelefonok játszanak kulcsfontosságú szerepet. Lehetséges, hogy az Apple jövedelem csökkenés előtt áll, mivel az emberek többsége az olcsóbb modelleket választja. Annak érdekében, hogy ezt a tendenciát ellensúlyozzák, a Samsung például újból forgalomba hozta 2000 dolláros luxus összecsukható telefonját.

(VisualCapitalist, howmuch.net, szerk.)

jövedelemvilággazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális