2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Megadóztatnák a borravalót, a szenátus már elfogadta

 utolsó frissítés: 15:21 GMT +2, 2019. október 16.

Első házként elfogadta a szenátus azt az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által benyújtott javaslatot, amelynek értelmében a vendéglők vagy bárok vendégei által hagyott borravalót fel kell tüntetni a nyugtán.

A tervezet tisztázza a baksis fogalmát, eszerint baksisnak nevezhető az a pénzösszeg, amelyet a kliens önszántából ad a kiállított számlán szereplő összegen kívül a vendéglőkben, bárokban, presszókban, italozókban.

Amennyiben a parlament megszavazza a javaslatot, a vendéglőkben és bárokban ezentúl a pincér előbb a számlát viszi ki, amelyen külön választható tételként jelenik meg a borravaló több változata is: a kliens kijelölheti majd a számlán, hogy a végösszeg 10 és 15 százaléka között mely összeget szánja baksisra. A vendéglátó egység munkatársának be kell vezetnie a borravalóként kapott összegeket a könyvelésbe, és fel kell tüntetnie a vendégnek utólag kivitt nyugtán is, 'baksis' (bacşiş) megjelöléssel.

Az indoklás szerint Romániában nagyon elterjedt a borravaló intézménye a vendéglőkben és italozókban, és az így gazdát cserélő pénzek jelentős összeget tesznek ki.

A javaslatot első kamaraként tárgyalta a szenátus. A vitán Tánczos Barna RMDSZ-es honatya kételkedését fejezte ki a törvény betarthatóságával kapcsolatban. Florin Cîţu PNL-s szenátornak az volt a véleménye, hogy a borravaló nyugtán való feltüntetésével a PSD voltaképpen egy újabb adót szándékozik bevezetni.

A felsőház 43 támogató, 23 ellenszavazattal és 6 tartózkodással fogadta el a javaslatot, amely ezt követően a képviselőház elé kerül.

(Agerpres)

borravaló
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális