2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergõ
EUR = 4.7667 RON
USD = 4.3224 RON
HUF = 1.4239 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,692.51(0.00% )
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Megadóztatnák a borravalót, a szenátus már elfogadta

 utolsó frissítés: 15:21 GMT +2, 2019. október 16.

Első házként elfogadta a szenátus azt az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által benyújtott javaslatot, amelynek értelmében a vendéglők vagy bárok vendégei által hagyott borravalót fel kell tüntetni a nyugtán.

A tervezet tisztázza a baksis fogalmát, eszerint baksisnak nevezhető az a pénzösszeg, amelyet a kliens önszántából ad a kiállított számlán szereplő összegen kívül a vendéglőkben, bárokban, presszókban, italozókban.

Amennyiben a parlament megszavazza a javaslatot, a vendéglőkben és bárokban ezentúl a pincér előbb a számlát viszi ki, amelyen külön választható tételként jelenik meg a borravaló több változata is: a kliens kijelölheti majd a számlán, hogy a végösszeg 10 és 15 százaléka között mely összeget szánja baksisra. A vendéglátó egység munkatársának be kell vezetnie a borravalóként kapott összegeket a könyvelésbe, és fel kell tüntetnie a vendégnek utólag kivitt nyugtán is, 'baksis' (bacşiş) megjelöléssel.

Az indoklás szerint Romániában nagyon elterjedt a borravaló intézménye a vendéglőkben és italozókban, és az így gazdát cserélő pénzek jelentős összeget tesznek ki.

A javaslatot első kamaraként tárgyalta a szenátus. A vitán Tánczos Barna RMDSZ-es honatya kételkedését fejezte ki a törvény betarthatóságával kapcsolatban. Florin Cîţu PNL-s szenátornak az volt a véleménye, hogy a borravaló nyugtán való feltüntetésével a PSD voltaképpen egy újabb adót szándékozik bevezetni.

A felsőház 43 támogató, 23 ellenszavazattal és 6 tartózkodással fogadta el a javaslatot, amely ezt követően a képviselőház elé kerül.

(Agerpres)

borravaló
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális