2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Törökország szíriai offenzívája miatt Romániában épülhet az új Volkswagen gyár?

 utolsó frissítés: 15:00 GMT +2, 2019. október 16.

Romania-insider szerint Romániában nyílhat meg a német Volkswagen-csoport új üzeme, mivel Törökország – a német autócsoport elsődleges célországa – gazdasági szankciókat kockáztat a szíriai kurdok elleni katonai beavatkozás miatt.

Romániának azonban gyorsan kell cselekednie, hogy megragadja a lehetőséget – mutatott rá Gabriel Sicoe, a Román Autógyártók Szövetségének vezetője. Elmondása szerint Románia közvetlenül kell a német társasághoz forduljon, illetve törekednie kell arra, hogy az Európai Uniós előírásoknak megfelelő juttatásokat biztosítsa.

A felvetések akkor röppentek fel, amikor a Volkswagen Group a szíriai katonai műveletek közepette elhalasztotta a végleges döntését a törökországi autógyárak építéséről. Angela Merkel német kancellár vasárnap azt nyilatkozta, hogy felszólította Recep Tayyip Erdogan török elnököt a katonai támadások megszüntetésére.

Az említett gyárakban a Volkswagen a következő generációs VW Passatot és Skoda Superbet fogja gyártani, körülbelül 300 ezer autót évente. A termelés megkezdését 2022-re tervezik.

A német autógyártó Törökországot választotta a"pozitív makrogazdasági feltételek" miatt, beleértve a 80 millió fős népességet is. Ettől eltekintve, a csoport Bulgáriában, Szerbiában, Romániában és Észak-Afrikában is felméréseket készített.

Romániának jelenleg két autógyára van, mindkettő az ország déli részén található: a Dacia (Renault) Piteşti-en és a Ford Craiován. Mindkettő az államszocialista rendszer idején épült, és a régi autógyárak területén alakították ki. Egyébként Románia 2018-ban az Európai Unió nyolcadik legnagyobb autógyártója volt, közel évi 472 000 autó gyártásával, messze elmaradva Csehországtól (1,4 millió autó/év) és Szlovákiától (1,03 millió autó/év), megelőzve viszont Magyarországot (461 000 autó/év) és Lengyelországot (365 000/év). Ugyanakkor Magyarország a jövőben  Romániát a Debrecenbe épülő új BMW gyárnak köszönhetően. 

(Romania-insider.com, szerk.)

Nyitókép: Romania-insider.com

Volkswagengyárautó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális