2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
EUR = 4.8393 RON
USD = 4.2695 RON
HUF = 1.4046 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,848.75(-1.92%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

A szegénység megszüntetéséért küzdő közgazdászokat ismertek el Nobel-díjjal

 utolsó frissítés: 14:38 GMT +2, 2019. október 14.

Az indiai származású Abhijit Banerjee, a francia származású Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer megosztva kapják a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet - jelentette be Göran K. Hansson, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia főtitkára hétfőn.

A díjat odaítélő bizottság indoklása szerint a globális szegénység enyhítése érdekében tett kísérleti megközelítéseikért kapják az elismerést. Azt írják, hogy az elmúlt két évtizedben kifejlesztett módszereik teljes mértékben átalakították, mostanra pedig már dominálják is a fejlesztési közgazdaságtant.

Ezek lényege röviden annyi, hogy a problémát kisebb és kezelhetőbb kérdésekre osztja, például az gyerek egészségének javítását vagy a tanulmányi eredményeik javítását célzó beavatkozásra. Azt írják, hogy a mostani díjazottak kutatásai jelentősen javították a szegénység elleni küzdelem gyakorlatát, általuk több, mint 5 millió gyermek részesült oktatást javító programban az iskolákban.

A hivatalosan közgazdasági Nobel-emlékrémnek nevezett elismerést 1968-ban alapították, a Svéd Bank (svédül Sveriges Riksbanks) kezdeményezte fennállásának 300. évében, ők adományoztak egy jelentősebb összeget a Nobel Alapítványnak, ami díj alapját képezi. Az elismerést hasonló elvek alapján ítélik oda, mint amit 1901-ben Alfred Nobel meghatározott az orvosi, fizikai, kémiai, irodalmi és béke díjak esetében. Erről is a Svéd Királyi Tudományos Akadémia dönt.

Az idei az 51. alkalom, hogy kiosztották a közgazdasági Nobel-emlékérmet, és eddig 84 személy részesült az elismerésben. 2019-ig a legfiatalabb díjazott az 1972-ben kitüntetett Kenneth J. Arrow volt, aki 51 éves kapta meg akkor az elismerést. Ezt döntötte meg idén Esther Duflo, aki jelenleg 46 éves. Duflo egyben a második nő, akit közgazdasági Nobel-emlékéremmel tüntettek ki, korábban csak Elinor Ostrom kapta meg 2009-ben. A legidősebb díjazott a 2007-ben kitüntetett Leonid Hurwicz volt, aki a díj odaítélésekor már 90 éves volt.

További érdekesség, hogy Abhijit Banerjee és Esther Duflo házastársak (egyébként mindketten az amerikai MIT kutatói), és ezzel ők a második házaspár, aki megkapja az elismerést. Korábban Gunnar Myrdal (1974-ben) és Alva Myrdal (1982-ben) kapta meg az elismerést. (hírszerk.)

szegény
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális