2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
EUR = 4.8074 RON
USD = 4.4186 RON
HUF = 1.4171 RON
GDP-növekedés = 4,1%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 9,704.82(-0.76%)
Infláció = 3,6%
Alapkamat = 2,50%

Megbírságolnák a kettős mércét alkalmazó cégeket

 utolsó frissítés: 16:31 GMT +2, 2019. október 09.

Az üzleti forgalom négy százalékáig terjedő birsággal büntetnék azokat a cégeket, amelyek a más országokban forgalmazott termékekhez képest gyengébb minőségű termékeket értékesítenek idehaza, azonos márkanév alatt. Az erről szóló törvénytervezetet szerdán fogadta el a szenátus - írja az MTI.

Az ellenszavazat nélkül, 18 tartózkodás mellett megszavazott jogszabály szerint a kettős mércét alkalmazó kereskedők és szolgáltatók megtévesztik a fogyasztókat, ezért polgári-, és büntetőjogi felelősséggel tartoznak. A Liviu Dragnea volt házelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt volt elnöke által beterjesztett törvénytervezet értelmében a kettős mérce alkalmazását a fogyasztóvédelmi - adott esetben pedig az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági - hatóság hivatott megállapítani.

Az illetékes hatóság a "visszaesőket", vagyis azokat a cégeket, amelyek az első bírságolás után sem hagynak fel a kettős mérce alkalmazásával, fél évre kitilthatják a román piacról.

A román fogyasztóvédelmi hatóság szeptemberben arról számolt be, hogy az általa megvizsgált, Nyugat-Európában és Romániában azonos elnevezéssel és feliratokkal forgalmazott 80 élelmiszeripari termék közül 18 esetben talált eltérést: az ízesítők nem voltak azonosak, vagy teljesen hiányoztak a romániai termékből, esetenként pedig az arányuk eltért a nyugat-európaitól. A kettős mércét büntető törvénytervezet akkor léphet hatályba, ha a képviselőház is megszavazza és az államfő kihirdeti.

(MTI)

Nyitókép: renasterea.ro

vállalkozásbüntetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális