2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Átadták azt a kompresszorállomást, amely Magyarország és Románia szempontjából jelentős energiabiztonsági lépés

 utolsó frissítés: 13:28 GMT +2, 2019. október 08.

A magyar-román kétirányú gázszállítás lehetőségének megteremtésével tovább javul Magyarország gázellátásának biztonsága - jelentette ki Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Csanádpalotán.

A miniszter az FGSZ. Zrt. csanádpalotai kompresszorállomásának átadásán azt mondta, Magyarország és Románia gázvezeték-rendszereinek összekötése és a szállítási kapacitás megnövelése az elmúlt öt esztendő legfontosabb energiabiztonsági fejlesztése Magyarországon. Miután Romániában is befejeződnek a fejlesztések, 2020 májusától mindkét irányba legalább 1,75 milliárd köbméternyi gáz szállítására nyílik lehetőség évente - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, a beruházás egész Délkelet-Európa számára nagy előrelépés, hozzájárul ahhoz, hogy a bolgár-román-magyar-osztrák energiafolyosó létrejöhessen. A fejlesztés következő ütemében a kétirányú gázszállítás éves kapacitását 4,4 milliárd köbméterre növelik - tudatta a politikus.

Szijjártó Péter kifejtette, az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás az energiaellátás egyoldalúságának kiküszöbölése. Közép-Európában a gáznak nagy szerepe van az ipar működése és a lakosság ellátása szempontjából. A gázellátás eddig alapvetően egy forrásból és egy útvonalon történt - mondta. Kifejtette, az észak-déli infrastruktúra kiépítése a térség stratégiai érdeke. Hozzájárul ahhoz, hogy az azerbajdzsáni gázmezőkből elinduló szállítások elérjék a régiót, a Görögországba érkező LNG-t (cseppfolyósított gáz) számításba lehessen venni az ellátásban, ahogy a Fekete-tenger off shore mezőin egyszer meginduló kitermelést is - hangsúlyozta a miniszter. Azt is elmondta, hogy Közép-Európa ellátásbiztonságában akkor lesz előrelépés, ha a szavakat tettek követik: minden ország fejleszti szállítórendszerét és létrejönnek az összeköttetések a nemzeti gázvezetékek között.

Mindennek akkor lesz értelme, ha új forrásokat is számításba vehetünk a térség gázellátása szempontjából - mutatott rá Szijjártó Péter. A politikus leszögezte, Magyarország elvégezte a házi feladatát: a nemzeti szállítórendszer működik, a nemzetközi összeköttetéseket folyamatosan fejlesztik. Itt van az ideje annak, hogy mindenki elvégezze a régióban és globálisan is a saját házi feladatát - mondta. Közölte, nyugati irányból gyakran fogalmazzák meg az elvárást az energiaellátás diverzifikációja érdekében, az ehhez szükséges segítséget azonban nem mindig adják meg. Sem Románia, sem Magyarország nem akadálya annak, hogy újabb gázforrásokat vehessenek számításba a térség ellátásakor, a kérdés csak az, lesz-e valaha, és ha igen, mikor a Fekete-tengeren gázkitermelés - mondta a miniszter.

"Magyarország érdeke azt diktálja, hogy mindenkivel - köztük jelenlegi partnereinkkel is - együttműködjünk az ország gázellátása érdekében" - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Kifejtette, a Gazprommal folytatott sikeres tárgyalások eredményeként Magyarország gázellátása a jövő év teléig megoldódott. Emellett a Gazprom 950 millió köbméter gázt tárol a további keleti és déli szállítás érdekében - tudatta a politikus.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, az egész térség gázpiaca sokkal rugalmasabb és biztonságosabb lett annak köszönhetően, hogy a magyar gázvezetékrendszert összekapcsolták szinte az összes szomszédos országéval. Törekedtek arra, hogy a rendszerek közötti kapcsolat kétirányú legyen, ez Horvátország felé még nem valósult meg - tette hozzá.

Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ. Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, egy évtizede dolgoznak a magyar-román gázvezetékrendszer összeköttetésén. A kompresszorállomás kialakításával lehetővé vált, hogy a korábbi magyar-román irányú szállítás mellett évente 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehessen szállítani Magyarországra, ami a magyar fogyasztás egyötöde. A 6 milliárd forintos beruházást a cég saját finanszírozásban valósította meg, mintegy egy év alatt - tudatta.

(MTI)

Nyitókép: hirstart.hu

gázvezetékMagyarország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális