2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Kisebb erdélyi municípiumok is részt vehetnek az EU metropolisz övezeteket célzó programjában

 utolsó frissítés: 12:21 GMT +2, 2019. szeptember 24.

Tizennyolc erdélyi város részesülhet majd Európai Uniós finanszírozásban egy új törvénytervezet értelmében, amelyet az RMDSZ módosító javaslata szerint fogadtak el. A tervezetnek megfelelően új metropolisz övezeteket lehetne létrehozni, azt követően pedig a befektetésekre támogatást pályázni. Eredeti formájában az USR törvényhozói csak a 40 ezer lakosnál nagyobb városoknak szánták volna a támogatást, ami mindössze hat várost érintett volna.

Eredeti formájában a tervezet mindössze hat romániai városnak kedvezett, hiszen minden más Romániai municípium 40 ezer lakosnál kisebb, így például Székelyudvarhely vagy Szászrégen is az USR által megszabott küszöb alá esett volna. A megyeszékhelyek a jelenlegi törvények értelmében is kialakíthatnak metropolisz övezetet” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a felsőház plénuma döntőházként fogadta el az RMDSZ módosítását is tartalmazó tervezetet.

A Bihar megyei törvényhozó hozzátette: az Európai Uniós finanszírozások rendszerét Románia évek óta úgy szabályozza, hogy az kizárólag a nagyon nagy városoknak kedvez, a 10-40 ezer lakos közötti városoknak nem volt lehetőségük pályázni. Már számtalanszor hangsúlyoztuk annak szükségességét, hogy a finanszírozás rendszerét, a különböző programok révén, a kisebb városokra is kiterjesszék. A Cioloș kormány igyekezett a nagyvárosokat megerősíteni a kisvárosokkal szemben, ezzel az intézkedéssel akkor sem értettünk egyet, és most is kiálltunk a kisebb települések mellett. A jogszabály értelmében így a nagyvárosok mellett 44 romániai, és ezen belül 18 erdélyi municípium is részesülhet EU-s támogatásban – mondta el Cseke Attila.

A Szövetség által javasolt módosítást egyöntetűen fogadta el a szakbizottság, így az bekerült a szeptember 23-án elfogadott tervezet végső formájába. A jogszabály értelmében a megyeszékhelyeken és a hat nagy municípiumon kívül további 44 város kaphat majd támogatást, közöttük 18 erdélyi település is: Balázsfalva, Belényes, Dicsőszentmárton, Feketehalom, Fogaras, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Máramarossziget, Margitta, Maroshévíz, Nagyenyed, Nagykároly, Nagyszalonta, Négyfalú, Segesvár, Szászrégen, Szászsebes és Székelyudvarhely.

A jogszabály az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. Előreláthatóan a következő EU-s finanszírozási ciklusban lesz egy elkülönített alap, amelyből a metropolisz övezetek fejlesztésére lehet pályázni. Az említett tervezet tehát ehhez nyújt hozzáférést a kisvárosokban elő közösségek számára is.

Nyitókép: romaniatv.net

(Közlemény)

RMDSZ
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális