2021. október 20. szerdaVendel
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.2444 RON
HUF = 1.3745 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,707.68(0.31%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Teodorovici szabadságvesztéssel büntetné az adók és járulékok befizetésének elmulasztását

 utolsó frissítés: 13:54 GMT +2, 2019. szeptember 17.

Az adók és járulékok befizetésének elmulasztását szabadságvesztéssel sújtó törvénytervezet valamennyi romániai cégre vonatkozna, függetlenül attól, hogy magán vagy állami vállalatról van szó - nyilatkozta hétfőn a pénzügyminiszter az általa kezdeményezett törvényjavaslat kapcsán. 

Az Eugen Teodorovici által a parlamenthez benyújtott tervezet értelmében egytől hat évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok a jogi és magánszemélyek, amelyek/akik elmulasztják befizetni adóikat és a társadalombiztosítási járulékokat.

A tárcavezető hétfőn azt mondta, a "pénzügyi kultúra hiánya miatt" sokan félreértelmezték a javaslatot. Mint magyarázta, ahhoz, hogy egy cég ebbe a helyzetbe kerüljön, több feltételnek kell egyidejűleg teljesülnie: bizonyítani kell, hogy az adótartozás időszakában rendelkezésére állt a tartozás összege, illetve hogy "rosszhiszeműségből" nem utalta az államkasszába az adót vagy társadalombiztosítási járulékot. A szerzői jogi szerződések alapján fizetett munkavállalóknak "nem lesz semmiféle problémájuk", ha bizonyítani tudják, hogy objektív okok miatt nem törlesztettek - tette hozzá.

A miniszter szerint a törvénymódosító javaslat védi az alkalmazottakat is, így ugyanis nem fordulhat elő az, hogy "többévnyi munka után valaki kisebb nyugdíjat kap a megérdemeltnél, mert a munkáltatója nem a törvényben előírtaknak megfelelően fizette be a járulékokat".

(Agerpres)

adójárulék
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális