2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Trump két héttel halasztja a kínai termékekre kivetett büntetővámok bevezetését

 utolsó frissítés: 11:10 GMT +2, 2019. szeptember 12.

Az amerikai kormányzat két héttel elhalasztja a kínai termékekre kivetett büntetővámok október 1-jére tervezett bevezetését - írja az MTI Donald Trump amerikai elnök szerda esti Twitter bejegyzésére hivatkozva.

Azt írta, hogy a döntést Liu He kínai miniszterelnök-helyettes kérésére hozta meg, és "azért, mert a Kínai Népköztársaság a 70. évfordulóját ünnepli". Hozzáfűzte, hogy a halasztást "a jóakarat gesztusaként kell értelmezni".
Az amerikai kormány október 1-jétől 25-ről 30 százalékra emeli az eddigi tarifát mintegy 250 milliárd dollár értékű kínai árura, de elsősorban nem fogyasztási cikkekre vonatkozik a vám. 

Október elején amerikai és kínai tisztségviselők Washingtonban tartják a kereskedelmi tárgyalások újabb fordulóját. Peking szerdán bejelentette, hogy néhány amerikai árut egy éven keresztül mentesít a büntetővámok alól, igaz, agrártermékek - köztük a legnagyobb exportáruk, a szójabab és a kukorica - nem szerepelnek közöttük. Erre reagálva Trump szerdán a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: ez gesztus volt a kínaiaktól, akik helyesen cselekedtek.

A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború egy ideje már az egész világgazdaságot rettegésben tartja, mélypontra süllyesztve a nemzetközi devizapiacot. 

(MTI)

AmerikaKína
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális