2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Akadályozva érzi magát Erdély hat megyéje, így közös frontot alakítanak az uniós forrásokért

 utolsó frissítés: 11:38 GMT +2, 2019. szeptember 12.

A Központi Fejlesztési Régió Tanácsa – amelynek tagja Brassó, Hargita, Fehér, Kovászna, Maros és Szeben megye – a bukaresti kormányzathoz fordul annak érdekében, hogy a szabályozásokat úgy módosítsák, hogy azzal ne akadályozzák, hanem segítsék az uniós források felhasználását.

Közös frontot kialakításával gyakorolnának nyomást a kormányra

Adrian Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke és a Központi Fejlesztési Régió Tanácsának soros elnöke a megyék közötti „közös frontban” látja a megoldást annak érdekében, hogy európai szinten egységes elbírálási rendszere legyen az uniós projekteknek.

A 2014-2020 közötti időszakra, a Regionális Operatív Programból a Központi Fejlesztési Régió rendelkezésére 788,89 millió eurós keret állt. Az idei év első feléig 1470 leadott projektet tartanak számon.

597 pályázat esetében már megkötötték a finanszírozási szerződést, ezek összértéke 648,77 millió euró. További 52 pályázat esetében folyamatban van a szerződéskötés, 311 projekt még elbírálás alatt van, derült ki Simion Crețu, a Központi Fejlesztési Ügynökség igazgatója által bemutatott tevékenységi beszámolóból.

A jelentés szerint a régióban többek között 388 finanszírozási szerződést kötöttek a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelésére, 75-öt az épületek energetikai hatékonyságának növelésére, 32 szerződést a kulturális örökség megőrzésre, 17-et a közúti infrastruktúra modernizálására.

A munkaülésen napirenden szerepelt az EU 2021-2027 közötti költségvetési időszakra való felkészülés is, ennek kapcsán a hat erdélyi megye önkormányzati elöljárói egyetértettek, hogy több pénzforrásra van szükség a turizmus fejlesztésére, ugyanis ez meghatározza a régió gazdasági fejlődését.

Háromszék bicikliutak építésére is kér pénzt az uniótól

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kifejtette, nagyon szűk mezsgyén mozoghatnak az önkormányzatok, éppen ezért is akad meg sok uniós pályázat a kivitelezés során, ami nyilván rontja az európai források felhasználási arányát. A Központi Fejlesztési Régió Tanácsa szerdán Maksán, a Benke kúriában tartotta negyedéves munkaülését, egyeztettek a 2021-2027 időszak prioritásairól.

„Szűk mezsgyén mozognak az önkormányzatok, Bukarest pedig ahelyett, hogy segítené az uniós források felhasználását, legtöbbször kerékkötője a folyamatnak. Éppen ezért javaslom, hogy írásban is forduljunk a központi döntéshozókhoz, amelyben kérjük, hogy olyan jogszabályi hátteret teremtsenek, amellyel nem akadályozzák a munkánkat” – fejtette ki Tamás Sándor. Hozzátette a licitre jelentkezők sokszor aláajánlanak az eredetileg meghirdetett árnak, aztán utólag toldani-foldani kell a költségvetését a projektnek, mert nyilván nem tudnak másképp megfelelő minőségű munkát végezni.

„Mindezek mellett azt tapasztaljuk, hogy nem egyszerűsödnek a folyamatok, hanem épp ellenkezőleg: ötévente megduplázódik a bürokrácia, sőt, az ezzel járó papírmennyiség is” – hangsúlyozta Kovászna Megye elnöke.

Gondot jelent a szakemberek hiánya is a régióban, sok műemléképület felújítása torpant meg azért, mert kevés az A-kategóriás műemlékek restaurálására engedéllyel rendelkező műépítészek száma, az ilyen engedélyre a tervezőknek természetesen a minisztériumban kell vizsgázniuk.

Kovászna megyei önkormányzat például nehezen talált ilyen engedéllyel rendelkező tervezőt Székely Nemzeti Múzeum modernizálásáról szóló uniós projekthez – mutatott rá a háromszéki tanácselnök, Kovászna Megye Tanácsa részéről Henning László alelnök javasolta, hogy a prioritások közé vegyék be a bicikliutak építését is, ugyanis egyre nagyobb az igény ezekre.
(Közlemény) 
Nyitókép: brasovromania.net

BukarestEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális