2020. aug. 13. csütörtökIpoly
EUR = 4.8357 RON
USD = 4.1087 RON
HUF = 1.3994 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3298 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,777.30(0.36%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Háromszéken is törekednek arra, hogy a vállalkozói kultúrát népszerűsítsék a fiatalság körében

 utolsó frissítés: 09:47 GMT +2, 2019. szeptember 11.

Második alkalommal szervezi vállalkozói iskoláját a Háromszéki Ifjúsági Tanács közösen a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával. A cél, hogy a háromszéki fiatalok és vállalkozni vágyók számára egy alternatív gazdasági tudást adjanak a résztvevőknek, és hogy megismerjék azokat az intézményeket, azokat a cégeket, gazdasági szervezeteket, akik segítséget adhatnak jövőbeni munkájukban.

A kezdeményezést beharangozó sajtótájékoztatón Kelemen Szilárd Péter, a HÁRIT elnöke arról nyilatkozott, hogy a líceumban 11. osztályban tanulnak a fiatalok közgazdaságtant, és sajnos ennyiben merül ki a gazdasági oktatás. “Ha valakit ez a kérdés különösebben nem érdekel, akkor sajnos nincs lehetősége a gazdasági világban elmerülni, pedig igény lenne rá” – tette hozzá.

Gábor Balázs programkoordinátor megkeresésünkre külön beszámolt az iskola programjáról:

“A képzés két hétig tart. Az első felében elméleti oktatás lesz, szót ejtünk majd a pályázási lehetőségekről és ugyanekkor bemutatkoznak azok a vállalkozók, akik már végigjárták a vállalkozói lét több állomását és sikeres céget építettek fel. De a résztvevők találkoznak majd olyan intézményvezetőkkel, akik az állami szférát képviselik: munkaügy, cégbíróság, pénzügy stb. A második héten pedig kicsit gyakorlatiasabbra vesszük, és a résztvevőket elvisszük ezekhez az intézetekhez, hogy ne csak halljanak róluk, lássák is, hogyan működik ott a munka. Szervezés alatt áll a brassói reptér meglátogatása is. A képzés végén lesz egy zárórendezvény, ahová számos cégvezetőt hívunk meg, és az érdeklődők személyesen kérdezhetnek, sőt, kapcsolatokat építhetnek."

Ebben az évben a program mentora Winkler Gyula, az Erasmus a fiatal vállalkozókért (Erasmus for Young Entrepreneurs – EYE) program nagykövete. A támogatásával az a fiatal, aki legaktívabb a program során, egy brüsszeli tanulmányi utat nyer, ahol európai cégeket, európai gazdasági szervezeteket, az Európai Kereskedelmi Kamarát fogja meglátogatni. A második díj egyhetes mentorálás, amely során a nyertes egy hétig a cégvezető személyi asszisztenseként részt vehet különböző tárgyalásokon és megtapasztalhatja a vállalkozás rejtelmeit.

Arra a kérdésünkre, miszerint lenne-e a jövőben együttműködés a Hargita Business Center, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság és a L’Atelier Egyesület által közösen tervezett Vállalkozói Iskolával is, Gábor Balázs ennyit mondott: “Nem zárkózunk el a nagyobb projektektől vagy más jellegű rendezvényektől. A HBC-vel (Hargita Business Center) jó kapcsolatot ápolunk, de egyelőre erre nincs kilátás”.

Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta: “Ezt a folyamatot szeretnénk tovább vinni, annak reményében, hogy azokból a fiatalokból, akik majd a vállalkozó iskolában tanulnak kerülnek majd ki a megyénk újabb fiatal vállalkozói.”

Az iskola október elsején startol és egészen október 22-ig tart. Jelentkezési határidő: szeptember 26.

(Közlemény, szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális