2021. március 8. hétfõZoltán
EUR = 4.8831 RON
USD = 4.0924 RON
HUF = 1.3333 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,524.36(0.23%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Fatér Gyula a ZF-nek: szeretnénk megduplázni az OTP bank piaci részesedését

 utolsó frissítés: 17:01 GMT +2, 2019. augusztus 22.

Az OTP Bank Romániának 2019 első félévében jelentős nyereségnövekedést sikerült regisztrálnia, a hitelintézet által az első hat hónapban elért profit 164%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában - derül ki abból az interjúból, amelyet Fatér Gyulával, az OTP Bank Románia új vezérigazgatójával készített a Ziarul Financiar. 

Az OTP Bank Románia által nemrégiben közzétett féléves pénzügyi jelentésből kiderült, hogy a legnagyobb magyar bankcsoport romániai leánybankja 53,6 millió lejes adózás utáni profitot ért el, ami meghaladja a hitelintézet által 2019 egészére meghatározott 50 millió lejes profitcélt.Az interjúban Fatér Gyula elmondta, hogy a bank által felvállalt ötéves céloknak megfelelően az elért nyereséget újra befektetnék, és szeretnék megduplázni a bank piaci részesedését, amely így elérhetné az 5%-ot. Ugyanakkor ebben elsősorban az organikus növekedésre összpontosítanak, bár nem zárkóznak el esetleges tranzakciós lehetőségektől sem. 

Az OTP Bank Románia 2018 végére a romániai bankszektor kilencedik legnagyobb szereplője volt az aktívák szerinti sorrendben, a bank aktíváinak értéke elérte a 11 milliárd lejt. Az idei első félévben az aktívák értéke 22%-kal, 12,2 milliárd lejre nőtt.

Fatér azt is kihangsúlyozta, hogy más bankokkal ellentétben nem fogják a bankfiókok számát csökkenteni, annak ellenére, hogy ők is kiemelten fontosnak tartják a digitalizációt. Mégis azon a véleményen van, hogy az embereknek nagyon fontos a személyes kapcsolat, nem szívesen kommunikálnak csak gépekkel, bár elképzelhető, hogy 10-20 év múlva már így lesz. Ezért, bár nem tervezik a fiókok számának megduplázását sem, de módosíthatják azok méretét, vagy igény szerint újakat is nyitnak és még több embert alkalmaznak.

Elmondása szerint ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a bank nem tart lépést az új digitális trendekkel, hiszen az elkövetkező időszakban a bank ügyfelei számára elérhetővé teszik az Apple Pay szolgáltatást is.

Dolgozunk mi is az Apple Pay-en és a mobilapplikáción is, megtesszük a szükséges digitális beruházásokat, de szerintünk hibás hozzáállás most a bankfiókok megszüntetése. Hasonló helyzetben vagyunk, mint 1969-ben az Egyesült Amerikai Államokban, amikor megjelentek az első ATM-ek és a tanácsadók azt jósolták, hogy öt év múlva nem lesznek már pénztárosok. Azóta eltelt 50 év, de még mindig vannak" - fogalmazott Fatér.  (ZF)

OTP
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális