2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
EUR = 4.8074 RON
USD = 4.4186 RON
HUF = 1.4171 RON
GDP-növekedés = 4,1%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 9,704.82(-0.76%)
Infláció = 3,6%
Alapkamat = 2,50%

Rekordot dönt idén a roncsautóprogram: 55 ezer értékjegyet válthatnak be a sofőrök

 utolsó frissítés: 18:03 GMT +2, 2019. augusztus 16.

A kormány múlt heti ülésén 135 millió lejjel bővítette a roncsautó programot, ennek értelmében augusztus 12-én újabb 20 ezer darab értékjegyet tesznek elérhetővé. 

A Környezetvédelmi Alap közleménye szerint a bővítésnek köszönhetően 2019-ben rekord értékű összeget fordítanak erre a célra, aminek következtében összesen 55 ezer értékjegyet használhatnak fel a sofőrök, amire a program beindulása óta eltelt 16 évben még nem volt példa.

A Roncsautó (Rabla Clasic) és Roncsautó plusz (Rabla Plus) programokra idén eredetileg elkülönített költségvetés 320 millió lej volt, ezt bővítették a múlt héten. Az alapértékjegy értéke ugyanúgy 6.500 lej, azaz megközelítőleg 1400 euró. Ezeket továbbra is olyan autó vásárlásakor lehet beváltani, amelynek szén-dixod kibocsátása nem haladja meg a 130 g CO2/km-t. A támogatás azonban módosulhat akkor, ha valamilyen öko-motorral rendelkező gépjárművet kívánunk vásárolni. 98 g CO2/km alatti kibocsátás esetén 1000 lejes többlettel támogat az állam, de 1700 lejjel kaphatunk többet, ha hibrid autót szeretnénk vásárolni - a kettő értéke összeadódhat. A Rabla Plus program arra adott lehetőséget, hogy a 100%-ban elektromos autók beszerzésekor akár 10 ezer eurós öko-bónusszal is támogathatott az állam. A héten induló bővítés ezt a programot azonban már nem érinti. 

"Ez a program már évek óta arra törekszik, hogy ösztönözze az embereket az új autók vásárlására és hogy szabaduljanak meg régi daciáiktól" – nyilatkozta kérdésünkre Bukovinszky Csáky Géza kolozsvári autókereskedő.  

Ezeket az értékjegyeket azonban csak a hivatalos márkakereskedőknél lehet beváltani, a külföldről importáló kereskedőknél vásárolt autók esetében nem kérhetünk ilyen jellegű támogatásokat – hívta fel a figyelmet a szakember. Egy gépjármú esetén továbbra is csak egy jegyet lehet felhasználni, vagyis nem lehet őket összegyűjteni és úgy beváltani, tette még hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire tartja hatékonynak a roncsautó programot, Bukovinszky úgy nyilatkozott, hogy az emberek próbálnak élni ezzel a kedvezménnyel, de "1400 euróról beszélünk, ami egy új autó esetében nem valami nagy összeg. Egy új autó nagyon drága, és annak értékvesztése az első két évben a legnagyobb, tehát a második év végére, harmadik év elején éri el az autó azt a piaci árat, ami elérhető ár egy keveset használt gépjármű esetében". A támogatási összeg azért nagyon kevés, mert például a 15-18 ezer eurós autók esetében ez az értékvesztés jelentősen nagyobb. Keveset kompenzál, de azért valamit mégis segít – vélekedett.

A roncsautóprogram már 16 éve működik Romániában, amelynek révén eddig 550 ezer régi autót váltottak be és 300 ezer kevésbé szennyező gépjárművet vásároltak az értékjegyek beváltásával. (hírszerk.)

autóutalványroncsautó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális