2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Hollandiába és Németországba csalogatják a legtöbb romániai vendégmunkást

 utolsó frissítés: 18:08 GMT +2, 2019. augusztus 12.

Az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség közleménye szerint az EURES romániai kirendeltségének hálózatain keresztül 462 üres állást hirdetnek az eurozónában a nyári időszakra. A legtöbb munkahelyet Hollandiában ígérik, szám szerint 163-at.  Ide elsősorban gyümölcsszedőket, virággyűjtőket, vízvezeték- és légkondicionáló berendezés szerelőket, virágkereskedőket, valamint szakképzetlen dolgozókat keresnek kertészetekbe.

Németországnak is szüksége van vendégmunkásokra, a tájékoztató szerint 124 munkahelyet kínálnak különböző ágazatokban: szakácsoknak, takarítóknak, pincéreknek és segédpincéreknek, keresnek víz- , gázszerelőket, recepciósokat, fuvarosokat és szobalányokat, de IT-s szakemberből, asztalosból és bútorgyártási szakemberből is hiány van. Az egyik legérdekesebb a felsorolásban a fagylaltkészítői álláslehetőség.

Ausztriába kimondottan kétkezi munkára hirdettek állásokat: villanyszerelő, csemperakó, vízvezeték-szerelő, bútorszerelő, asztalos és ács, de van CNC kezelő szakembernek hirdetett lehetőség is.

Norvégia is nyitott a kelet-európai munkaerő befogadására, ott elsősorban autószerelőket, autófestőket, de ugyanúgy villanyszerelőket és pincéreket is várnak. Azonban úgy tűnik, a norvégok szeretnének kicsit előrelendülni a ritmikus gimnasztika terén is, hiszen edzőket is szívesen alkalmaznak.

A szlovákok üvegeseket, a belgák mezőgazdasági munkásokat, a szlovénok programozókat keresnek leginkább. Feltűnő, hogy a közleményben angliai álláslehetőségről egyáltalán nem esik szó.

Az EURES egyébként olyan munkaerő-foglalkoztatási szolgáltatások hálózata, amely lefedi az összes EU-s országot, valamint Izlandot, Liechtensteint, Norvégiát és Svájcot is. Minden országnak van EURES koordinációs hivatala, amelynek feladata az EU tagországok és partnereik nemzeti hálózatának koordinálása. Ezt a programot az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatóságán belül létrehozott Európai Koordinációs Iroda felügyeli. (incont.ro)

állás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális