2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergõ
EUR = 4.7667 RON
USD = 4.3224 RON
HUF = 1.4239 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,692.51(0.00% )
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Teodorovici: nincs mit tenni, muszáj drágulnia a cigarettának

 utolsó frissítés: 17:19 GMT +2, 2019. augusztus 06.

Elkerülhetetlen volt a cigaretta jövedéki adójának emelése, mert máskülönben kötelezettségszegési eljárás indulhatott volna az ország ellen, mert nem hozta törvénykezését összhangba az Európai Unió irányelveivel - jelentette be kedden Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. 

"Nem szeretem az adókat és az illetékeket, és nem növelem sem ezek számát, sem ezek összegét" - nyilatkozta a miniszter, aki szerint "egyetlen érvük sincs" azoknak az "őrülteknek és hozzá nem értőknek", akik ennek ellenkezőjét írják róla a Facebookon. 

A pénzügyminisztérium rendelete értelmében a cigaretta jövedéki adójának szintjét 2019. szeptember 1-jétől ezer szálanként 483,74 lej lejről 503,97 lejre emelik, mert jelenleg - az Európai Unió irányelvétől eltérően - a cigarettára kivetett teljes jövedéki adó nem teszi ki a súlyozott átlagos kiskereskedelmi eladási ár (16,8 lej/csomag) legalább 60 százalékát. Az irányelvet legkésőbb 2017. december 31-éig alkalmaznia kellett volna Romániának - állítja a minisztérium. 

Az indoklás szerint a cigaretta jövedéki adójának növelése ebben az évben 159,4 millió lej, a következő évben 699,6 millió lej, 2021-ben pedig 857,4 millió lej pluszjövedelmet hoz a költségvetésbe.

A JTI Románia cigarettagyártó cég úgy véli, hogy a kormány azon szándéka, hogy előre hozza a jövedéki adó növelését, amely januártól lehetett volna esedékes, felrúgja az adó kiszámíthatóság elvét és az üzleti terveket.

A cigarettagyártó vitatja, hogy a hatóságok az Európai Unió irányelveinek akarnának megfelelni, mert olvasatukban ezek azt írják elő, hogy a jövedéki adót az azt követő második esztendő január 1-jétől kell emelni, hogy ez már nem teszi ki a súlyozott átlagár 60%-t.

"Arra lehetett számítani, hogy a jövedéki adó 2020 januárjában nő, nem szeptemberben, vagyis kevesebb mint egy hónap múlva. Ha a jövedéki adót januárban emelnék, a gyártóknak lenne idejük módosítani üzleti tervüket. (...) Nem vonjuk kétségbe a kormány azon jogát, hogy emelje az adókat és törvénykövető magatartást tanúsítunk, de egyensúlyt és kiszámíthatóságot kérünk' - nyilatkozta Gilda Lazăr, a JTI Románia kommunikációs igazgatója.

Ugyanez a rendelet növeli a magas cukortartalmú üdítőitalokra kivetett jövedéki adót is. Az indoklás szerint a tervezet nem támogatja az egészségre káros élelmiszerek fogyasztását, a bejövő plusz jövedelmet pedig az oktatásra és egészségügyre fordítják. 

(Agerpres)

cigaretta
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális