2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Egyelőre nem adóztatják meg a speciális nyugdíjakat

 utolsó frissítés: 17:49 GMT +2, 2019. augusztus 06.

A speciális nyugdíjak megadóztatására vonatkozó intézkedés nem került be az adó- és pénzügyi intézkedések szabályozását célzó, a pénzügyminisztérium honlapján kedden közzétett sürgősségi rendelet tervezetébe, mivel még dolgoznak rajta, és az elkövetkező időszakban a parlamentbe küldik, jelentette ki Eugen Teodorovici pénzügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján. 

Kifejtette, az intézkedésen még dolgoznak, és még eldöntik, milyen formában viszik azt tovább, tekintve, hogy a parlamentben is van két törvényjavaslat ebben a témában.

"A kormány vagy rendeletként, vagy törvénytervezetként terjeszti majd elő, de szeptemberben mindenképpen a végére kell járni ennek a témának, és én kíváncsian várom, hogy ott lássam azokat a parlamenti képviselőket, akik, amint nagyon jól tudják, azt mondták, hogy nagyon sokat tesznek, akkor majd lehetőségük lesz azt tenni, amit mondtak' - mondta Teodorovici az újságíróknak. 

A 15%-os veszélyességi pótlékkal kapcsolatban, amely az állami szektorban dolgozók bizonyos kategóriáinak jár a fizetés mellé, Teodorovici kijelentette, hogy "jelenleg nem képezi tárgyalás témáját". 

Hivatalos források korábban bejelentették, hogy a cigaretta jövedéki adójának emelése, az államtitkári állások számának csökkentése, a nehéz és veszélyes körülmények közötti munkavégzésért járó pótlék felszámolása, a nem hozzájárulásos alapon biztosított (speciális) nyugdíjak megadóztatása szerepelt többek között abban a kormányrendeletben, amelyet augusztus 5-én, hétfőn kellett volna megvitatnia a kormánynak. 

A források szerint az orvosok, pedagógusok, ügyészek és bírák, rendőrök esetében nem számolták volna fel a 15%-os pótlékot, hanem azt fix összeggé alakították volna át a szakszervezetekkel való tárgyaálsokat követően. 

Ami a speciális nyugdíjak adóját illeti, a források megemlítették, hogy még dolgoznak a véglegesítésén. Az adott pillanatban a munkavariáns így nézett ki: nem vetnek ki adót, ha a nyugdíj nem éri el a 2.000 lejt, 2.000 lej fölött az adó 10%-os lenne, 7.000 és 10.000 lej közötti nyugdíjak esetében 30%-os adót számolnak fel a 7.000 lejt meghaladó összegre, a 10.000 lejt meghaladó összeg esetében az adó 900 lej lenne plusz a 10.000 lejt meghaladó összeg 50 százaléka.

A pénzügyminisztérium honlapján kedden közzétett rendelettervezetben nem szerepel sem a speciális nyugdíjak megadóztatására, sem a 15%-os pótlékra vonatkozó intézkedés. (agerpres)
nyugdíjadó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális