2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
EUR = 4.8074 RON
USD = 4.4186 RON
HUF = 1.4171 RON
GDP-növekedés = 4,1%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 9,704.82(-0.76%)
Infláció = 3,6%
Alapkamat = 2,50%

Hétfőn volt az Ökológiai Túllövés Napja, amely Romániában még korábbi dátumra esik

 utolsó frissítés: 17:38 GMT +2, 2019. július 30.

Hétfőn, július 29-én, az év 209-dik napjára a Föld lakossága pontosan annyi természeti erőforrást használt el, mint amennyit a bolygó 1 év alatt képes újra előállíani - írja a Quartz a Global Footprint Network jelentésére hivatkozva.

A helyzet ráadásul valószínű, hogy ennél sokkal súlyosabb, hiszen a GFN az ENSZ korántsem teljes adatsorából indul ki, és számolja ki az úgynevezett Ökológiai Túllövés Napját (Earth Overshoot Day).

Az Ökológiai Túllövés Napja minden évben egyre korábbi dátumra esik, és azt a napot jelöli, amikor feléli a Föld lakossága a bolygó éves természeti készletét. Ennek nyilvánvalóan az az oka, hogy több szén-dioxidot bocsátunk ki a légkörbe, mint amit az óceánok és az erdők el tudnak nyelni, és gyorsabb ütemben halászunk és vágunk ki erdőket, mint amilyen ütemben azok újra tudnának termelődni.

Hogy még jobban rávilágítsanak a problémára, egy indexel is kiszámolják, amely szerint idén 1,75-ször nagyobb "a kereslet" a Föld erőforrásai iránt, mint amennyit egyáltalán a bolygó az emberiség rendelkezésére tudna bocsátani.

David Lin, a Global Footprint Network kutatója egy bankszámlás analógiával élve magyarázta a Quartznak, hogy mekkora bajban is vagyunk. "Ha 100 dollár van a bankszámládon, de te 175 dollárt költesz, akkor adósságot halmozol fel. Lesz egy 75 dolláros hiányod. Ha többet költesz, mint amennyi forrásod van, előbb-utóbb bajban leszel. Ez nem egy fenntartható módja az életnek".

Alább egy ábra arról, hogy miként változott az Ökológiai Túllövés Napja az elmúlt évtizedekben: 20 év alatt két hónappal előbbre került a dátum a naptárban, tavaly pedig még augusztus 1-re esett a túllövés napja.

És most jön csupán a számunkra ennél is megdöbbentőbb adat. Téved ugyanis az, aki úgy gondolta, hogy Románia ezen a statisztikán inkább javít, mint ront. Az Ökológiai Túllövés Napját a GFN országokra is kiszámolja. Innen derül ki például, hogy Katar már februárban túlvan ezen a dátumon, de az Egyesült Államokban is március 15-én volt idén a túllövés napja. Romániában a globálisan számolt dátumnál 17 nappal vagyunk előrébb, vagyis a természet adta éves erőforrásokat már július 12-én elhasználtuk.

Az pedig még nagyobb baj, hogy a dátum számításánál nem is vesznek figyelembe olyan egyáltalán nem elhanyagoltható tényezőket, mint a mezőgazdaság termőföldre gyakorolt negatív hatása, vagy a vízforrások túlzott felhasználásából eredő vízhiány. Vagyis, a dátum és az index számításánál nem azt veszik figyelembe, hogy milyen erőforrásoknak kellene lennie, hanem azt, hogy ténylegesen milyen természeti források állnak rendelkezésre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális