2020. január 27. hétfõAngelika
EUR = 4.7790 RON
USD = 4.3101 RON
HUF = 1.4187 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 10,219.75(0.87%)
Infláció = 3,8%
Alapkamat = 2,50%

Majdnem hétszáz embert bocsát el a Telekom

 utolsó frissítés: 16:47 GMT +2, 2019. július 18.

A vállalat azt állítja, hogy garantálja a törvényben kötelezett társadalmi biztonsági intézkedéseket, és teljesítmény alapján dönt ott, ahol hasonló pozícióban levő munkatársak elbocsátásáról kell döntenie.  

A Telekom romániai leányvállalata 692 állást szüntet meg, miután digitalizációval és robotok alkalmazásával csökkentik a munkaerőigényt az 5831 dolgozót foglalkoztató cégnél.

A vállalat közleménye szerint a vezetékes telefon- és kábeltévé-szolgáltatást nyújtó Telekom Romania Communications S.A.-ban 438 állást szüntetnek meg, a mobiltelefon-szolgáltatást biztosító Telekom Romania Mobile Communications S.A. vállalatban 254 állást számolnak fel.

A vállalat döntése értelmében növelik a szolgáltatások online értékesítését, emellett bizonyos automatizált feladatokat robotokkal oldanak meg a jövőben. 

A cég azt állítja, hogy garantálja a törvényben kötelezett társadalmi biztonsági intézkedéseket, és teljesítmény alapján dönt ott, ahol hasonló pozícióban levő munkatársak elbocsátásáról kell döntenie.  

A német vállalat két évvel ezelőtt megszüntette a vezetői posztok egyharmadát a romániai leányvállalatainál, akkor 600 vezetői posztból mintegy 200-at számoltak fel, a legtöbbet a vezetékes telefonszolgáltatást biztosító részlegnél, amely az egykori román állami Romtelecom utódja.

Florin Bica a Telecomunicatii Mobile Országos Szakszervezet elnöke közben a Ziare.com portálnak azt mondta, hogy a szakszervezet küldöttségét nem engedték be arra az ülésre, ahol a Telekom meghozta a döntést, holott két nappal azelőtt meghívót küldtek nekik.

"Ezekben a helyzetekben, amikor tömeges elbocsátásokról van döntés, a törvény előírása szerint konzultálni kell a szakszervezeti dolgozókkal is" - mondja Bica, aki a lapnak elmesélte, hogy bár a gyűlésre meghívót kapott, és meg is jelent, kisvártatva, miután aláírta a jelenléti ívet a vállalat képviselői biztonsági személyzettel kísérve jelentek meg, és szóltak, hogy ők tulajdonképpen egy másik terembe vannak meghívva. A másik teremben azonban nem volt senki, és nem is történt semmilyen konzultáció.

A Telekom bejelentése abban az időszakban történt, amikor a román média úgy tudja, hogy a Telekom ki akar szállni a romániai távközlési piacról és már az idén el szeretné adni a két vállalatban birtokolt részesedését. Médiaértesülések szerint a németek jelenleg több piaci szereplővel is tárgyalásokat folytatnak a tranzakció feltételeiről.

A Telekom 2014-ben jelent meg Romániában, amikor a német vállalat úgy döntött, valamennyi szolgáltatását egységesen Telekom márkanév alatt kínálja a román piacon is.

A német Deutsche Telekom a romániai leányvállalatait a görög OTE révén ellenőrzi. A Telekom vezetékes szolgáltatásait biztosító romániai leányvállalatában a román állam 45,99 százalékos kisebbségi részvénypakettel rendelkezik. (agerpres/ziare.com)elbocsátásTelekom
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális