2019. december 5. csütörtökVilma
EUR = 4.7764 RON
USD = 4.3067 RON
HUF = 1.4437 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 9,961.05(0.13%)
Infláció = 3,40%
Alapkamat = 2,50%

Teodorovici megerősítette, hogy korlátoznák a speciális nyugdíjakat és az egyetemisták utazási kedvezményét

 utolsó frissítés: 11:52 GMT +2, 2019. július 16.

A román kormány valóban korlátozni akarja az úgynevezett különleges nyugdíjakat és az egyetemisták vasúti utazási kedvezményeit. Ezt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter erősítette meg. A PSD országos ügyvezető testülete hétfőn ülésezett, amelyen egyebek mellett az idei költségvetés-kiegészítés volt terítéken. Arról hétfőn mi is írtunk, hogy Teodorovici mintegy 7 milliárd lejt kell előteremtsen ahhoz, hogy év végén az államháztartási hiány ne haladja meg a GDP-arányos 2,76 százalékot, amennyit a kormány vállalt.

Teodorovici a bejelentett intézkedésekkel megtakarítást akar elérni. Nyilatkozatában elmondta, hogy a speciális nyugdíjak esetében bevezetik a szolidaritási adót, ami azt jelenti, hogy 10 ezer lejre korlátozzák a kiemelt nyugdíjakat, így az ezen az összegen felüli juttatást az állam visszatartja szolidaritási adóként.

A bírák és ügyészek különleges nyugdíja átlagban eléri 18 180 lejt, míg a sima átlagnyugdíj 1 227 lej. Ilyen kiemelt öregségi járandóságra jogosultak még többek között a katonák, a titkosszolgálat alkalmazottai, a belügyminisztérium alkalmazottai, a diplomaták és a diplomáciai kirendeltségeken dolgozók, a törvényhozók, a parlament és a bíróságok kisegítő személyzete, valamint a pilóták.

Teodorovici emellett azokat a sajtóértesüléseket is megerősítette, amelyek szerint a kormány azt is javasolja, hogy a diákok ne utazhassanak korlátlanul ingyen a vasúton, hanem korlátozzák az utazások számát, vezessék be ismét a 26 év korhatárt, ameddig igénybe vehető a kedvezmény, illetve csak a vizsgáikat sikeresen letevő diákok élhessenek a kedvezménnyel. Az egyetemi hallgatók korlátlan számú ingyenes utazását a jelenlegi kormánypárt tette lehetővé 2017-ben, majd eltörölte a 26 éves korhatárt is arra hivatkozva, hogy ez diszkriminatív.

A miniszter közölte, hogy a végső döntést mindkét esetben a parlamentnek kell meghoznia. (mti)

nyugdíj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális