2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Az ExxonMobil egy harmadik partnert is bevonna a fekete-tengeri földgázkitermelésbe

 utolsó frissítés: 13:35 GMT +2, 2019. július 15.

Az amerikai ExxonMobil egy harmadik partnert is bevonna a fekete-tengeri földgázkitermelésbe - adta hírül hétfőn az Agerpres kormányzati forrásokra hivatkozva.

Az állami hírügynökség úgy tudja, az amerikaiak pénteken tájékoztatták a kormányt, hogy újabb partnert akarnak bevonni az osztrák OMV Petrom mellé. A forrás cáfolta azt az értesülést, miszerint az ExxonMobil kiszállna a beruházásból, a hírügynökség szerint az amerikai olajvállalat továbbra is a projektben marad.

Az amerikaiak még nem nevezték meg, hogy melyik vállalatot szeretnék bevonni. A hatóságok becslése szerint ez hosszas, több hónapot eltartó folyamat lesz, hiszen a román ásványkincsek kitermeléséért felelős ügynökségnek jóvá kell hagynia az új partner bevonását, ez utóbbinak pedig jogában áll elemezni a beruházás pénzügyi és egyéb adatait - írta az Agerpres.

Ez a hír azt követően jelent meg, hogy a G4media.ro román hírportál közölte: az amerikai olajvállalat tájékoztatta a román kormányt, hogy ki akar szállni a beruházásból. Az ExxonMobil sem az Agerpres, sem a hírportál értesülését nem kívánta kommentálni.

Romániában az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV alkotta konzorcium termelheti ki a Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában rejlő, 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiséget, de a két vállalat még nem döntött a beruházás elindításáról.

A késés oka az, hogy a két beruházó elégedetlen a romániai jogi kerettel és annak bizonytalanságával. Úgy vélik, a jelenlegi törvények nem biztosítják az előfeltételeket egy több milliárd euró értékű beruházás végrehajtásához. (mti)

földgázFekete-tenger
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális