2019. október 16. szerdaGál
EUR = 4.7537 RON
USD = 4.3082 RON
HUF = 1.4276 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,510.94(-0.36%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Mutatjuk a legjobban fizetett vezérigazgatókat

 utolsó frissítés: 14:36 GMT +2, 2019. július 11.

A Visual Capitalist és a Wall Street Journal közös munkájának eredménye, hogy most már egy látványos inforgrafikáról is leolvashatjuk, hol dolgozott tavaly a világ valószínűleg legjobban fizetett CEO-ja (chief executive officer, magyarul vezérigagató). Azért valószínűleg, mert az infografika csak a S&P 500-as, tehát az amerikai tőzsdén jegyzett legnagyobb vállalatok által szolgáltatott információkat összesítette.

Az adatok alapján pedig tavaly David Zaslav, a Discovery Inc. vezére vitte haza messze a legtöbbet fizetés formájában. Zaslav 2018-as bére 129 millió dollár volt. A magas fizetés valószínűleg nincs ellenére a részvényeseknek sem, hiszen az elmúlt évben a részvényeik után számított megtérülés 10,5% volt, ami egész jónak mondható.

A grafikáról még érdemes néhány érdekességet kiemelni, például, hogy az Alphabet (a Google anyacége) CEO-ja, Larry Page 1 dollár fizetést kapott tavaly, míg vele holtversenyben Jack Dorsey, a Twitter CEO-ja számít a legrosszabban fizetett vezérigazgatónak. Viszont ők valószínűleg már csak azért sem érzik kizsákmányolva magukat, mert résztulajdonosai az általuk vezetett cégeknek.

És arra is érdemes kitérni, hogy a legjobban kereső női vezérigazgató Mary T. Barra volt tavaly, a General Motors első embere. A sokáig a világ legnagyobb autógyártójának számító cég régi fényének visszaadásán dolgozó CEO tavaly 21,9 millió dollárt keresett, igaz, a részvényesek nem igazán lehetnek elégedettek a vállalat pénzügyi teljesítményével.

Nagyobb képméretért kattintsatok a képre vagy ide.

A főoldali képen Jack Dorsey, a Twitter CEO-ja. Fotó: Quartz

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális