2019. október 14. hétfõHelén
EUR = 4.7582 RON
USD = 4.3186 RON
HUF = 1.4322 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,560.86(0.34%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Johannis kihirdette a nyugdíjtörvényt

 utolsó frissítés: 13:48 GMT +2, 2019. július 08.

Kihirdette hétfőn Klaus Johannis államfő a nyugdíjtörvényt, amelyet az alkotmánybíróság határozatát követően június 26-án ismét elfogadott a képviselőház. 

A tervezetet kezdeményező Lia Olguţa Vasilescu volt munkaügyi miniszter azt mondta, másodszori elfogadása előtt csak apró módosításokat eszközöltek a jogszabályon, a taláros testület ugyanis nem nyilvánította teljes egészében alkotmányellenesnek, mindössze három cikkely kapcsán kért pontosítást.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, Valeria Schelean felszólalásában azt mondta, a törvényszöveg második változata sem világosabb az elsőnél, szerinte nem hozták összhangba azt az alkotmánybíróság határozatával. A Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) képviselő Cristian Seidler azt bírálta, hogy nem törölték a tervezetből a különnyugdíjakat. Az RMDSZ képviseletében felszólaló Csép Éva Andrea azt mondta, régóta várt törvényről van szó, amelynek elfogadását alakulata is támogatja. 

A nyugdíjtörvényt első ízben tavaly december 19-én fogadta el a képviselőház döntő házként. A PNL és az USR megtámadta a jogszabályt az alkotmánybíróságon, és a taláros testület alaptörvénybe ütközőnek ítélt három cikkelyt. Így a törvény visszakerült a parlamentbe módosításra. A szenátus a képviselőházi vit előtt egy héttel szavazott róla, de az elfogadásához szükséges 68 voks helyett csak 67 szenátor szavazatát kapta meg. A képviselőház döntő házként fogadta el a törvényt. (Agerpres)

Nyitókép: flickr.com

nyugdíjtörvényJohannis
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális