2020. aug. 13. csütörtökIpoly
EUR = 4.8357 RON
USD = 4.1087 RON
HUF = 1.3994 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3298 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,777.30(0.36%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Megszavazta a parlament a BNR kormányzóját és igazgatótanácsi tagjait

 utolsó frissítés: 21:15 GMT +2, 2019. július 03.

Megszavazta szerdán a szenátus és a képviselőház együttes plénuma a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsi tagjainak és a Pénzügyi Tanács tagjainak, valamint az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) elnökének kinevezését.

Mindhárom esetben titkos szavazás zajlott.

Kedden a két ház költségvetési-pénzügyi bizottsága ellenszavazat nélkül jóváhagyta Mugur Isărescu jegybanki kormányzó újabb mandátummal való megbízását.

Ugyanakkor a jegybank igazgatótanácsi tagságára vonatkozó jelöléseket is jóváhagyta a testület. Az igazgatótanács tagjai: Florin Georgescu (első kormányzóhelyettes), Leonardo Badea (kormányzóhelyettes), Eugen Nicolăescu (kormányzóhelyettes), Bálint Csaba, Gheorghe Gherghina, Cristian Popa, Dan Radu Ruşanu és Virgiliu Jorj Stoenescu. Ionuţ Dumitru, Ion Horia Neamţu, Aura Gabriela Socol és Marin Dinu jelölését elutasította a szakbizottság.

Múlt héten a Szociáldemokrata Párt (PSD) több törvényhozója - köztük Şerban Nicolae szenátor és Olguţa Vasilescu képviselő is - úgy nyilatkozott, nem szeretnék, ha Mugur Isărescu újabb mandátumot kapna a BNR élén. Hétfőn azonban mind Viorica Dăncilă PSD-elnök, mind a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) vezető Călin Popescu-Tăriceanu bejelentette, hogy Isărescut támogatják a jegybankelnöki tisztségre.

Jóváhagyta hétfőn a parlament plénuma a Pénzügyi Tanács tagjainak - George Georgescu, Bogdan Octavian Cozmâncă, Georgiana Camelia Creţan, Daniel Dăianu és Bogdan Sebastian Căpraru - kinevezését is.

Emellett a CNA elnöki tisztségére jelölt Maria Monica Gubernat kinevezését is megszavazták a képviselők és szenátorok. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac