2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

A költségvetési bizottság jóváhagyta a jegybank kormányzóját és igazgatótanácsát

 utolsó frissítés: 15:47 GMT +2, 2019. július 02.

Ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a képviselőház és a szenátus költségvetési bizottsága Mugur Isărescu jegybanki kormányzó újabb mandátummal való megbízását.

Ugyanakkor a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsát is jóváhagyta a két testület, ennek tagjai: Florin Georgescu, Leonardo Badea, Eugen Nicolăescu, Bálint Csaba, Gheorghe Gherghina, Cristian Popa, Dan Radu Ruşanu és Virgiliu Jorj Stoenescu.

A jegybank igazgatótanácsába összesen 13 személy jelöltette magát: Mugur Isărescu, Florin Georgescu, Leonardo Badea, Ionuţ Dumitru, Eugen Nicolăescu, Bálint Csaba, Marin Dinu, Gheorghe Gherghina, Ion Horia Neamţu, Cristian Popa, Dan Radu Ruşanu, Aura Gabriela Socol és Virgiliu Jorj Stoenescu.

Ionuţ Dumitru és Ion Horia Neamţu esetében a szakbizottságokat alkotó parlamenti képviselők zöme tartózkodott. Aura Gabriela Socol és Marin Dinu nem jelent meg a meghallgatáson.

Mugur Isărescu pályázott a BNR-kormányzói tisztségre, Florin Georgescu az igazgatótanács-alelnöki és első kormányzóhelyettesi pozícióra, Leonardo Badea, Ionuţ Dumitru és Eugen Nicolăescu pedig a kormányzóhelyettesi székre.

A jegybank vezetője az intézmény következő időszakra szóló programját is ismertette.

A parlament két háza szerdán, július 3-án ül össze, hogy kinevezze a BNR igazgatótanácsát, a költségvetési tanácsot, illetve az Országos Audiovizuális Tanács elnökét. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac