2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Bemutatta a Facebook a kriptopénzét, ami nem olyan lesz, mint a Bitcoin

 utolsó frissítés: 19:02 GMT +2, 2019. június 18.

Libra néven új digitális pénznemet vezet be a Facebook több másik globális vállalattal partnerségben. Mark Zuckerberg bejelentése alapján arra lehet számítani, hogy egy olyan decentralizált blokklánc technológiára épülő digitális pénzt fognak 2020-ban elérhetővé tenni, amelynek az árfolyama ugyanolyan stabil lesz, mint a dolláré, és nem árfolyamspekulációra, hanem alapvetően arra lesz jó, hogy emberek pénzt tudjanak küldeni egymásnak vagy vállalatoknak termékekekért, illetve szolgáltatásokért cserébe.

A digitális pénz működtetésére létrehoztak egy Libra Association nevú nonprofit szervezetet is. Fontos lehet, hogy ebben olyan pénzügyi szolgáltatók is tagok, mint a Visa, a Mastercard vagy a PayPal. A digitális pénz népszerűvé válásának esélyeit pedig tovább növeli, hogy a Spotify, az Uber vagy a Vodafone is tagja a működtető szervezetnek, ami azt is jelenti, hogy ezek a szolgáltatók is elfogadják majd fizetőeszközként a Librát.

Ugyanolyan egyszerűen lehet majd pénzt küldeni egymásnak, mint amilyen könnyen fotókat vagy üzeneteket küldünk - írja Zuckerberg a bejegyzésében. Azt is megemlíti, hogy a várhatóan jövőre induló fizetési rendszer olyan országokban tesz elérhetővé pénzügyi szolgáltatásokat, ahol jelenleg nem lehet hozzáférni a hagyományos bankrendszer pénzügyi szolgáltatásaihoz.

A fizetési rendszer attól lehet igazán nagy durranás, hogy egy Calibra nevű alrendszernek köszönhetően be lehet építeni az oldalakba, alkalmazásokba a Librával való pénzküldés lehetőségét.

A digitális pénztárca, amelyben majd a Librát "tartják" a felhasználók, Messengeren és WhatsAppon is elérhető lesz.

A Libra máris működésbe helyezett oldalán azt ígérik, hogy a jelenlegi 27 tag helyett szeretnék a résztvevő vállalatok számát 100 fölé tornászni. Azt is vállalják, hogy mindannyian azon fognak dolgozni, hogy a következő hónapokban eléherővé tegyék azt, hogy a szolgáltatásaikért lehessen Librával fizetni. Azt is ígérik, hogy a Calibra ugyanazokat a hitelesítési és biztonsági eszközöket használja majd, mint a bankok és hitelkártyák, ami a rendszer biztonságosságát garantálja. (index, bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac