2019. október 14. hétfõHelén
EUR = 4.7582 RON
USD = 4.3186 RON
HUF = 1.4322 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,560.86(0.34%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Johannis: a BRUA egy lépés abba az irányba, hogy Románia biztonsági szereplő legyen a régióban

 utolsó frissítés: 10:27 GMT +2, 2019. június 06.

Klaus Johannis elnök szerdán hangsúlyozta a Három Tenger Kezdeményezés tavalyi, bukaresti csúcstalálkozóján elindított projektek hatékony végrehajtásának fontosságát, és jelezte, hogy a BRUA (Bulgária - Románia - Magyarország - Ausztria) gázvezeték lehet az egyik lépés, amellyel Románia regionális biztonsági szereplővé válhat a régióban.

"A Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozója beérett, és úgy vélem, hogy ma és holnap konkrét dolgot kell megvitatnunk. Nagyon fontos, hogy ténylegesen végrehajtsuk azokat a projekteket, amelyeket a bukaresti csúcstalálkozó óta kezdtünk el" - mondta az államfő a Három Tenger Kezdeményezés ljubljanai (Szlovénia) csúcstalálkozója előtt.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz Románia azért, hogy regionális biztonsági szereplővé váljon, Johannis azt válaszolta, hogy a BRUA gázvezeték egy jó irányba tett lépés lenne.

"Több lépést is tehetünk, ezek közül az egyik a BRUA gázvezeték, a Bulgáriával és a Magyarországgal kialakítandó összeköttetés, de Románia energiaiparának fejlődése is, amely minden bizonnyal hozzájárulna nem csak Románia, hanem az egész régió energiabiztonságához" - mondta Johannis elnök.

Csütörtökön az államfő részt vesz a csúcstalálkozó plenáris ülésén, majd sajtónyilatkozatot ad Borut Pahor szlovén, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát és Andrzej Duda lengyel elnökkel, valamint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével együtt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális