2020. aug. 13. csütörtökIpoly
EUR = 4.8357 RON
USD = 4.1087 RON
HUF = 1.3994 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3298 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,777.30(0.36%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Isărescu: az euró bevezetése nem csodaszer

 utolsó frissítés: 18:05 GMT +2, 2019. június 04.

A Román Nemzeti Bank (BNR) kiegyensúlyozott álláspontot képvisel az euró bevezetésével kapcsolatban - jelentette ki kedden a Convergence towards euro enlargement (Konvergencia az euró-bővítés felé) cmű konferencián Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója, aki a reálkonvergencia fontosságára hívta fel a figyelmet.

"A Román Nemzeti Bank kiegyensúlyozott álláspontot képvisel az euró bevezetésével kapcsolatban. Egyrészt teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy magas, az Európai Uniós átlag legalább 70-75 százalékának megfelelő konvergenciára van szükség vásárlóerő-paritáson az egy főre jutó bruttó hazai termék tekintetében. Ellenkező esetben nem leszünk eléggé felkészülve, és ennek megfelelően esetleges aszimmetrikus sokkok esetén képtelenek leszünk szinkronizálni az üzleti szektorunkat azokkal, amelyek az euróövezet más gazdaságaiban működnek. Másrészt, a magas szintű konvergencia nem jelenti azt, hogy mi annyira ambiciózusak vagyunk, hogy a konvergenciacélt 90%-ra tűzzük ki, illetve, hogy el akarjuk érni a németországi szintet, ahogyan azt egyesek Magyarországon vagy Lengyelországban szeretnék. Bármilyen szintet is szeretnénk elérni, elengedhetetlen, hogy fenntartsuk e folyamat ritmusát" - mondta Mugur Isărescu.

A jegybank elnöke rámutatott: az euró bevezetése "nem csodaszer", eléréséhez "nem a sprinter, hanem inkább a maratonfutó taktikájára van szükség", és figyelembe kellene venni más országok tapasztalatait.

"Tanulnunk kellene más államok sikertelenségének tapasztalataiból, akik úgy vélték, hogy az euróhoz való csatlakozás az út vége. Nem hiszünk abban, hogy a csatlakozás csodaszer, amely megoldja az összes problémát, és hogy - megfelelően felkészülten vagy anélkül - mindenképpen be kell lépnünk az euróövezetbe" - mondta Isărescu. (agerpres) 

Mugur Isărescueuró
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac