2019. október 14. hétfõHelén
EUR = 4.7536 RON
USD = 4.3072 RON
HUF = 1.4328 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,570.77(0.44%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Gazdasági miniszter: Azokat a vállalatokat segítjük, amelyek maguk is fejlődni akarnak

 utolsó frissítés: 17:24 GMT +2, 2019. május 21.

Azokat a vállalatokat segítjük, amelyek maguk is fejlődni akarnak - hangoztatta Borszéken Niculae Bădălău. A gazdasági miniszter azt követően látogatta meg a borszéki ásványvíz-töltődét, hogy a vállalat harmincmillió lejes kormánytámogatásban részesült termelőkapacitásának bővítésére.

"Olyan vállalatokat támogatunk (...), amelyeket jól menedzselnek, és hozzáadott értéket termelnek. Az állam nem feltétlenül nyer ebből a támogatásból, ez egyféle befektetés a cégbe, mert utólag tízszer visszanyerjük a pénzünket az adók, illetékek, munkahelyek révén. (...) Ez az egyik legjobb megoldás, hogy olyan cégeket fejlesszünk ki, amelyek idővel hozzájárulnak az államháztartás növeléséhez"- mondta Niculae Bădălău.

Radu Lăzăroiu, a borszéki palackozóüzem vezérigazgatója rámutatott: a jelenlegi kormány az egyetlen, amely segített a gyár fejlesztésében, így felveheti a versenyt a multinacionális vállalatokkal.

"Ezt 28,8 millió lej állami támogatást a Romaqua Group Borsec gyárában raktár és palackozó csarnok építésének, palackozóvonalak telepítésének részfinanszírozására fordítjuk. A beruházás a tavaly kezdődött és idén befejeződik" - mondta Radu Lăzăroiu.

Hozzátette: Románia második legnagyobb palackozóüzeme kétszáz éves hagyománnyal rendelkezik az ásványvíz palackozásában, és "ez az egyetlen 100%-ban magánvállalkozás Romániában, amely felveszi a versenyt a multinacionális cégekkel".

A borszéki ásványvíz-palackozó üzem beruházásának összértéke 57,8 millió lej, ebből 28,8 millió lej állami támogatás, amelynek célja az üzem tárolási és termelési kapacitásának bővítése.

A projekt keretében két új, mintegy 5.000 négyzetméteres raktárépületet építettek, egy új, 4.800 négyzetméteres termelési csarnokot, amelybe két palackozóvonalat telepítenek, amely üveg-, illetve műanyagpalackokat használ, az új vonalak kapacitása 46.000 palack/óra.

Az állami támogatás a teljes beruházás 50% -át teszi ki, és a raktárak és a csarnokok építésére, valamint a palackozósorok beszerzésére használták.

Radu Lăzăroiu szerint ezzel a beruházással 106 új munkahely jött létre, az alkalmazási procedúrák folyamatban vannak.

A fejlesztési projekt 2018 szeptemberében kezdődött, és ebben a hónapban befejeződik.

A gazdasági miniszter délután meglátogatja a parajdi sóbányát, ahol egy sódaráló- és válogató üzemet fog felavatni, amelyet egymillió eurós beruházással hoztak létre. (agerpres)

Nyitókép: Niculae Bădălău (j) Borszéken. Fotó: Facebook / Niculae Bădălău

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális