2019. október 14. hétfõHelén
EUR = 4.7536 RON
USD = 4.3072 RON
HUF = 1.4328 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,570.77(0.44%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Trump akkor írta az üzletkötésről szóló sikerkönyvét, amikor épp a legbénább üzletember volt Amerikában

 utolsó frissítés: 13:05 GMT +2, 2019. május 08.

Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének 1985 és 1994 között több mint egymilliárd dolláros üzleti veszteségei lehettek - írja a The New York Times. A lap hozzájutott Trump akkori adóbevallásainak adataihoz, és ebből szűrte le a következtetést.

A Times kalkulálása szerint Trump 1,17 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az említett időszakban. A most kiszivárgott információk azért is érdekesek, mert a jelek szerint az amerikai elnök éppen akkor publikálta Az üzletkötés művészete (Art of the Deal) című bestsellerét, amikor elég mély üzleti válságban voltak a cégei.

Ráadásul, Trumpnak nem csak egyszerűen nagy veszteségei voltak, hanem úgy tűnik, hogy egy évtizeden keresztül minden más amerikai adófizetőnél nagyobb veszteséggel kellett számolnia - állapította meg a lap.

A lap arra nem tért ki, hogy hogyan sikerült hozzájutnia a jelenlegi elnök akkori adóbevallási adataihoz. Azt viszont leírják, hogy az adóbefizetések alapján Trumpnak annyira rosszul ment 1990 környékén, hogy kétszer akkora veszteségei voltak, mint a magas jövedelműek között bárki másnak lettek volna akkoriban.A The New York Times régóta szentel figyelmet Trump és családjai adóügyeinek. Korábban arról cikkezett, hogy Trump állítólag segített a szüleinek az adóoptimalizálásban, és segített "elrejteni" több millió dollár értékű ajándékot, amelyet édesapja cége vállalati ajándékként kapott. Néhány héttel ezelőtt pedig arról írt, hogy Donald Trump nővére - aki bíró Philadelphiában - azért ment nyugdíjba, hogy így kerülje el a család adóügyeire vonatkozó, állítólag kellemetlen kérdéseket.

Az ügy azért is kellemetlen az amerikai elnök számára, mert Trump korábbi adóügyeit a demokraták mostanában nagyon szeretnék a közvélemény elé vinni. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter éppen hétfőn közölte levélben a képviselőház költségvetési bizottságának demokrata párti vezetőjével, hogy alkotmányos megfontolásokból nem tesz eleget a bizottság demokrata politikusai azon kérésének, hogy adja ki Donald Trump adóbevallásait öt évre visszamenőleg. Mnuchin leszögezte: az alkotmány megköveteli, hogy "a kongresszus által kért információknak az ésszerűség keretei között legitim törvényhozási célokat kell szolgálniuk". (nyt, mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális