2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Veszélybe kerülhet a font tartalékvaluta-szerepe

 utolsó frissítés: 19:27 GMT +2, 2019. április 29.

A legfrissebb piaci felmérés szerint sok jegybank attól tart, hogy a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) kikezdheti a font tartalékvaluta-státusát. A Central Banking Publications nevű szakportál által a Financial Times számára elvégzett, hétfőn ismertetett felmérés - amelyben a világ 80 legbefolyásosabb jegybankjának tartalékkezelő menedzserei vettek részt - kimutatta, hogy a vizsgálatba bevont szakértők harmada látja veszélyben a font globális tartalékvaluta-szerepét a Brexit miatt.

A felmérésben részes jegybankok az ismertetés szerint összesen 6900 milliárd dollárnyi devizatartalékot kezelnek, és a készleteken belül a font a negyedik legnépszerűbb tartalékeszköz a dollár, az euró és a japán jen után.

Nick Carver, a Central Banking Publications kiadójának vezetője a Financial Timesnak nyilatkozva úgy fogalmazott: a brit EU-tagság megszűnése a szakma megítélése szerint bizonytalanságot és árfolyam-kilengéseket jelent, és a jegybanki tartalékkezelők "az ilyesmit általában nem szeretik".

Ugyanerre a kockázatra a nemzetközi hitelminősítők is felhívták a figyelmet.

A Standard & Poor's éppen pénteken vizsgálta az általa "AA" szinten nyilvántartott brit államadósság-besorolást, és közölte, hogy érvényben tartja az osztályzat negatív kilátását.

Ehhez fűzött indoklásában az S&P kiemelte: az osztályzatot terhelő negatív kilátás annak a kockázatát tükrözi, hogy a brit áru- és szolgáltatásexport elveszítheti fő európai piacait, a külső finanszírozás szűkülhet, vagy a font globális tartalékvaluta-státusa nyomás alá kerülhet.

A cég közölte: leminősítheti Nagy-Britanniát abban az esetben, ha a rendezetlen körülmények között végbemenő Brexit egyre bizonyosabb forgatókönyvvé válik, mivel szabályozatlan kilépés esetén eróziónak indulhat a brit gazdaság munkaerő- és tőkevonzó képessége, és e forgatókönyv a font tartalékvaluta-szerepét is kikezdheti.

Az S&P kiemelte, hogy a brit folyómérleg-egyenleg hiánya tavaly megközelítette a 110 milliárd dollárt, és ez a világ második legmagasabb nominális folyó deficitje volt az Egyesült Államoké után.

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy ez a folyómérleg-hiány jelentős külföldi finanszírozást igényel. (mti)

Brexit
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac