2019. október 16. szerdaGál
EUR = 4.7537 RON
USD = 4.3082 RON
HUF = 1.4276 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,510.94(-0.36%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Isărescu: az euró bevezetésével nem oldódnak meg maguktól a gazdasági problémák

 utolsó frissítés: 11:21 GMT +2, 2019. április 17.

Az euróövezethez való csatlakozással nem oldódnak meg maguktól a gazdasági problémák, sőt, akár az is előfordulhat, hogy ezek súlyosbodjanak - jelentette ki kedden Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója.

Az euró elfogadásáról szóló jelentés bemutatásán a jegybank elnöke úgy fogalmazott: hogy az euró bevezetése "nem csodaszer".

"Az euró bevezetése a konvergencia-folyamat egy szakasza, és ennek megfelelő lefolytatásához elengedhetetlenül fontos a gazdaságpolitika koherenciája és fenntarthatósága" - hívta fel a figyelmet a BNR elnöke.

Isărescu azt javasolta, hogy a sprinter helyett az erejét megfontoltan beosztó maratonfutó taktikáját kell alkalmazni, és a Festina lente (Lassan siess) latin bölcsességnek megfelelően, a kapkodás helyett a valós és fenntartható konvergenciát kell megvalósítani.

Isărescu szerint az euróra való áttérés céldátumát egyelőre nyitva kell hagyni, és figyelni kell a többi kelet-európai országra, amelyek óvatosan nyilatkoznak az átmenetről. 

Meglátása szerint azért lenne szerencsés egy adott konvergencia-szintet még az áttérés előtt elérni, mert bebizonyosodott, hogy az eurózóna államai sem javítottak saját konvergencia-szintjükön miután bevezették a közös fizetőeszközt. Úgy véli: nem segít a román csatlakozáson az sem, hogy az országon belül nagy különbségek észlelhetők: egyes versenyképes fejlődési pólusokkal szemben ott maradtak a szegény régiók

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter e hónap elején azt mondta, hogy Romániának nagyon jól kidolgozott terve van arra, hogy 2024-re készen álljon az euró bevezetésére. (agerpres) 

euró
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac