2019. július 19. péntekEmília
EUR = 4.7315 RON
USD = 4.2103 RON
HUF = 1.4541 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,084.50(0.31%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Az elektronikus naplós pénztárgép bevezetésének krónikája

 utolsó frissítés: 10:36 GMT +2, 2019. április 11.

Az adókra sok a panasz
Bekeményített az ANAF.
Tudják meg mindenhol a népek
Szigorúan ellenőrzik, hogy működnek-e az elektronikus pénztárgépek.

Aki vállalkozását vezeti
De a e-pénztárgépet be nem szerzi
Jön majd akkor bíz az ejnye-bejnye
Megbüntethetik, akár 10 ezer lejre.

Aki elfelejtette volna,
Annak mondjuk, hogy már tavaly óta
Szóltak fentről, hogy nincs mit tenni
Az elektronikus pénztárgépet meg kell venni.

A hír eredetiben alább olvasható: 

Szigorítja az adóhatóság (ANAF) az új, elektronikus naplós pénztárgépek használatának ellenőrzését - írja az Agerpres hírügynökség.

Az ANAF közleménye értelmében a februári visszaesés után márciusban is csaknem 40 százalékkal csökkent az elektronikus pénztárgépekre vonatkozó igénylések száma, noha nincs hiány ezekből a piacon. Ezért áprilisban szigorítják annak ellenőrzését, hogy áttértek-e a cégek az új típusú kasszagépek használatára.

Azok a vállalkozások, amelyek május 1-jéig nem szerzik be az elektronikus pénztárgépet, nyolcezer és tízezer lej közötti bírságra, illetve tevékenységük ideiglenes felfüggesztésére számíthatnak. A büntetéstől csak abban az esetben tekintenek el az adóellenőrök, ha a tulajdonosok bizonyítani tudják, hogy megrendelték a kasszagépet, illetve igényelték a beszerelését. 

Bár eddig összesen 504 966 elektronikus naplós pénztárgépet regisztráltak az ANAF informatikai rendszerében, eddig mindössze 344 020-at állítottak működésbe az adófizető cégek - mutat rá közleményében az ANAF, amely túl nagynak tartja ezt a különbséget. 

A kormány tavaly májusban fogadta el az elektronikus naplójú pénztárgépek bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletet. Ennek értelmében a nagy- és közepes vállalkozásoknak szeptember 1-jétől, a kisvállalkozóknak november 1-jétől kellett áttérniük az új kasszagépek használatára.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális