2019. július 19. péntekEmília
EUR = 4.7315 RON
USD = 4.2103 RON
HUF = 1.4541 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,084.50(0.31%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Negatívan véleményezett az alsóház jogi bizottsága három autópálya-építésre vonatkozó tervezetet

 utolsó frissítés: 11:24 GMT +2, 2019. április 10.

Negatívan véleményezte kedden a képviselőház jogi bizottsága a Bukarest - Brassó, Brassó - Bákó autópálya, illetve az északi-erdélyi sztráda megépítésére vonatkozó törvénytervezeteket. Nicuşor Halici bizottsági elnök indoklása szerint ugyanis az autópálya-építés kizárólag a kormány dolga. 

"Mi is akarjuk az autópályák megépítését, de különbség van aközött, amit akarunk és aközött, amit tenni kell. A negatív véleményezés arra vonatkozik, hogy sérül az alkotmány 138. cikkelye, amely egyértelműen kimondja: ha olyan kezdeményezéssel állsz elő, amely pénzt feltételez, az összegtől függetlenül meg kell nevezni a finanszírozás forrását is. Van ennél alapvetőbb probléma is, és ki kell mondanunk: a parlament csak elvben fogadhat el autópálya-építésre vonatkozó tervezetet. Autópálya-építéshez műszaki és gazdasági mutatók elfogadására, versenytárgyalás kiírására van szükség. Mindez a kormány dolga. Ha most sztrádaépítési törvényeket fogadunk el, akkor holnap-holnapután kórházépítési, sportterem-építési, futballpálya-építési, uszodaépítési törvényt fogunk megszavazni. Kizárólag a kormány dolga a sztrádaépítés" - fejtette ki Halici a jogi bizottság ülésének végén. 

Hozzátette, a kormányprogramban autópálya-építésre kötelezte el magát a kabinet, de ez nem valósítható meg egyik napról a másikra. Nincs szükség törvényre ahhoz, hogy előrelépéseket tegyen a kormány ezen a téren - jelentette ki a képviselő, aki szerint a sztrádaépítést nemcsak anyagi hiányosságok, hanem a munkaerőhiány is akadályoztatja. 

Arra a felvetésre, hogy a Moldva-sztráda megépítését viszont a parlamentben szavazták meg, Halici úgy felelt: ő maga is megszavazta azt a tervezetet, és a másik három autópályára vonatkozó tervezetet is megszavazhatja majd a plénumban. A jogi bizottságban viszont nem politikai, hanem technikai részletekről tárgyalnak, és a tervezet nem tartalmaz finanszírozási forrásra utaló részt. Ez az oka a negatív véleményezésnek. 

A tervezeteket már jóváhagyta a szenátus, a képviselőház fog döntő kamaraként szavazni róluk. (agerpres)

autópálya
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális