2019. június 25. keddVilmos
EUR = 4.7223 RON
USD = 4.1455 RON
HUF = 1.4576 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,648.87(0.27%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Elfogadta a képviselőház az RMDSZ törvénytervezetét, megvalósul az ANAF decentralizációja

 utolsó frissítés: 15:45 GMT +2, 2019. február 27.

Ezentúl megyei szinten, lakóhelyükhöz, székhelyeikhez legközelebb intézhetik pénzügyeiket a vállalkozók és a magánszemélyek azt követően, hogy a képviselőház plénuma szerdán délben döntőházként szavazta meg az RMDSZ által kezdeményezett, megyei pénzügyi hatóságok (ANAF) decentralizációját előíró törvényt.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a szavazást követően elmondta, hogy kitartó munkával és sorozatos egyeztetések nyomán sikerült többséget szerezni az RMDSZ által kidolgozott törvénynek, így amennyiben az államelnök kihirdeti és érvénybe lép, a pénzügyi ügyintézés közelebb kerül az állampolgárhoz.

"Mindvégig azt tartottuk szem előtt, mind a tervezet kidolgozásának folyamatában, mind pedig a parlamenti viták alatt, hogy minél közelebb vigyük az ügyintézést az állampolgárokhoz. A pénzügyi hatóságok regionalizációja nemcsak a vállalkozóknak, hanem a magánszemélyeknek is többletbürokráciát jelentett, és fölösleges utak megtételére kötelezte őket. Az RMDSZ ezen a folyamaton egyszerűsít azzal, hogy az adóügyek intézését visszahelyezi megyei szintre" – fogalmazott Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője.

Bende Sándor, a Szövetség Hargita megyei parlamenti képviselője, a törvény kezdeményezője rámutatott arra, hogy miért volt szükség erre a kezdeményezésre: "2013-ban a kormány egy sürgősségi kormányrendelet által átszervezte az ANAF felépítését, ezáltal regionális szintre emelte az adóügyekre vonatkozó ügyintézést. Erre a folyamatra 70 millió eurós hitelt szerződött le a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, azonban ezt az összeget csak nagyon kis arányban tudta lehívni. Sajnos a pénzalap lehívására előírt határidő lejárt és a kormányrendelet által foganatosított intézkedés is kudarcot vallott, nem érte el a célját, hiszen nem tudták hatékonyan begyűjteni az adókat a magánszemélyektől és vállalkozásoktól. Ezért van szükség az intézmény újjászervezésére, amely által közelebb visszük az ügyintézést is az állampolgárokhoz."

A törvény az államelnöki kihirdetést követően, 3 hónapon belül lép érvénybe, ez idő alatt a pénzügyminisztérium köteles lesz önálló jogi személyiséggel felruházni a megyei pénzügyi igazgatóságokat. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális