2019. május 27. hétfõHella
EUR = 4.7612 RON
USD = 4.2560 RON
HUF = 1.4596 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,222.93(0.41%)
Infláció = 4,11%
Alapkamat = 2,25%

A PSD szerint egyesek félrevezetik a lakosságot a költségvetésről

 utolsó frissítés: 18:19 GMT +2, 2019. január 31.

Az ország történetének legnagyobb költségvetését kapják idén az önkormányzatok - hangsúlyozza a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége, hozzátéve, bár tudatában van annak, milyen "politikai tét" hajtja a kormányt bírálókat, elfogadhatatlannak tartja, hogy "hazudnak az őket megszavazó állampolgároknak".

A PSD Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben az alakulat vezetősége hangsúlyozza, amit egy nappal korábban Liviu Dragnea pártelnök is bejelentett, miszerint a helyi önkormányzatok 2019-es költségvetése az eddigi legnagyobb lesz Románia történetében, hiszen mintegy felét, 47 százalékát teszi ki az állami büdzsének. "Szándékosan vagy tudatlanságból, de egyesek összetévesztik az állami költségvetést a konszolidált állami költségvetéssel, és így más eredményeket kapnak. Tudatában vagyunk annak, milyen politikai tét hajtja őket, amikor a kormányt bírálják, de elfogadhatatlan, hogy hazudjanak az őket megszavazó állampolgároknak" - fogalmaznak. 

A párt vezetősége azt állítja, "a romániai polgármesterek 99 százaléka elégedett" az idei költségvetéssel, a Romániai Községek Szövetsége ezt levélben is közölte a miniszterelnökkel. "Azoknak, akik továbbra is bírálnak, csak annyit mondunk: kevesebb politikát és több őszinteséget kérünk az általuk vezetett közösségekkel szemben" - áll még a bejegyzésben. 

A Romániai Megyei Jogú Városok Szövetségének küldöttsége és a Viorica Dăncilă miniszterelnök közötti, szerdai találkozót követően Bukarest főpolgármestere, Gabriela Firea úgy nyilatkozott, az állami költségvetés tervezetének értelmében 80 millió euróval rövidítik meg a főváros büdzséjét, és felhívást intézett a kormányfőhöz, hogy találjanak megoldást a helyzetre. 

Nyilatkozott Emil Boc, Kolozsvár polgármestere is, aki kifejtette, hogy tavaly 28 millió eurót veszített az erdélyi nagyváros. Amennyiben idén is ennyivel kevesebb lesz a költségvetés, akkor Kolozsvárnak - akárcsak a többi nagyvárosnak - le kell mondania olyan fontos projektek megvalósításáról, mint a bölcsődék, felüljárók, parkolók építése, új parkok létesítése vagy a forgalom gördülékenységét elősegítő fejlesztések - mondta. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális