2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

A jegybank nem vesz részt az „álhírek” alapján összehívott parlamenti találkozón

 utolsó frissítés: 12:38 GMT +2, 2019. január 29.

A jegybank képviselői nem vesznek részt a szenátus gazdasági bizottságának keddi ülésén - közölte Dan Suciu, a Román Nemzeti Bank (BNR) szóvivője.

A szakember szerint a BNR nyitott a tárgyalásokra, de egy ilyen "bizonyítékok nélkül, álhírek alapján összehívott" találkozót meg kell előznie egy megbeszélésnek a pénzügyminisztérium képviselőivel.

Daniel Zamfir bizottsági elnök hétfőn jelentette be, hogy meghívták a bizottság ülésére Mugur Isărescut, a jegybank kormányzóját, hogy számoljon be a lej alapú hitelek törlesztőrészletét is befolyásoló bankközi hitelkamatláb (ROBOR) kiszámításának módjáról. 

Az ügynek az az előzménye, hogy a szenátus gazdasági bizottságának elnökeként is tevékenykedő Zamfir korábban arra szólította fel a Román Nemzeti Bankot, változtasson a ROBOR napi megállapítására szolgáló mechanizmuson, amellyel szerinte jelenleg "mesterségesen felfújják a törlesztőrészleteket".

"A ROBOR egy bankok közötti megállapodás, és nem a szabad piac eredménye, ahogyan azt oly sokszor próbálják elmagyarázni nekünk a BNR illetékesei. Ez a megállapodás arra szolgál, hogy a kereskedelmi bankok fedezzék a pénzügyi spekulációkból származó veszteséget, amelyet ily módon azokon hajtanak be, akik lejben vettek fel hitelt" - fogalmazott akkor Zamfir.

A jegybank szóvivője már akkor elmondta, hogy soha nem léteztek ilyen manipulálásra vonatkozó javaslatok. Suciu azt mondta, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) szenátora "nem érti, nem akarja érteni" a mechanizmust, "vagy szándékosan zavart kelt" a téma kapcsán.

Ha ti jobban szeretnétek érteni a ROBOR emelkedése mögötti okokat, akkor olvassátok el az alábbi erről szóló cikkeinket itt vagy itt(agerpres, hírszerk.) 

jegybank
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac