2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergõ
EUR = 4.7667 RON
USD = 4.3224 RON
HUF = 1.4239 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,692.51(0.00% )
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

A jegybank szóvivője cáfolja, hogy a bankok manipulálnák a ROBOR-t

 utolsó frissítés: 12:29 GMT +2, 2019. január 21.

A Román Nemzeti Bank (BNR) sajtószóvivője, Dan Suciu cáfolta Daniel Zamfir ALDE-szenátor nyilatkozatát, miszerint a kereskedelmi bankok közös megegyezés alapján, a jegybank "tudomásával és közreműködésével" manipulálják a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatlábat, az úgynevezett ROBOR-t.

"Biztosítok mindenkit afelől, hogy - legalábbis tudomásom szerint - soha nem léteztek ilyen manipulálásra vonatkozó javaslatok" - nyilatkozta a szóvivő az Agerpres hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) szenátora "nem érti, nem akarja érteni" a mechanizmust, "vagy szándékosan zavart kelt" a téma kapcsán.

Hozzátette, "ugyanaz a két-három személy" néhány éve folyamatosan támadja a jegybankot, zavart keltve az emberekben és veszélyeztetve a pénzügyi stabilitást.

Arra a kérdésre, hogy a BNR-t vezető Mugur Isărescu elmegy-e az ALDE-s szenátor által kilátásba helyezett parlamenti meghallgatásra, Dan Suciu azt mondta, a jegybank mindig nyitott a tárgyalásra, de ez nagyban függ attól is, hogy "valós-e a probléma", amellyel megkeresik. 

Daniel Zamfir ALDE-szenátor egy vasárnapi sajtótájékoztatón felszólította a Román Nemzeti Bankot, változtasson a ROBOR napi megállapítására szolgáló mechanizmuson, amellyel jelenleg "mesterségesen felfújják a törlesztőrészleteket". "A ROBOR egy bankok közötti megállapodás, és nem a szabad piac eredménye, ahogyan azt oly sokszor próbálják elmagyarázni nekünk a BNR illetékesei. Ez a megállapodás arra szolgál, hogy a kereskedelmi bankok fedezzék a pénzügyi spekulációkból származó veszteséget, amelyet ily módon azokon hajtanak be, akik lejben vettek fel hitelt" - fogalmazott Zamfir. 

Mint mondta, a BNR-nek jogában áll korlátozni, csökkenteni a ROBOR-t, "de amikor akar, közbelép, amikor meg nem akar, nem lép közbe". "Amikor segíteni akarta Băsescut, Mugur Isărescu közbelépett, és alacsony szinten tartotta a ROBOR-t. Most ha a Dăncilă-kormány nem tetszik neki, nem tud közbelépni?" - tette fel a kérdést.

A kisebbik kormánypárt szenátora hozzátette, a birtokában levő informácók és dokumentumok alapján január végén meghallgatásokat kezdeményez az ügyben a parlamentben, tervei szerint a felsőház gazdasági szakbizottsága elé hívják többek között a jegybank elnökét, Mugur Isărescut, valamint a versenytanácsot vezető Bogdan Chiriţoiut is. Zamfir azt állítja, olyan iratok kerültek a birtokába, amelyek kapcsán még 2008-ban vizsgálatot indított a versenytanács, de "eltussolták" az ügyet, 2011 óta nem foglalkoznak vele. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac