2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Hatalmasat zuhant a bukaresti tőzsde, miután újabb részletek derültek ki a kapzsisági adóról

 utolsó frissítés: 18:21 GMT +2, 2019. január 14.

Eddig nem igazán lehetett tudni a módját annak, hogy a kormány miként fogja a bankokat adóztatni a decemberben elfogadott úgynevezett kapzsisági adóval. Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsadó most viszont a Ziarul Financiarnak azt nyilatkozta, hogy nem évente, hanem negyedévente kell fizetniük a hitelintézeteknek.

A gazdasági lapnak Vâlcov azt mondta, hogy a romániai bankközi kamatláb (ROBOR) 2018 utolsó negyedévében számítottt átlaga alapján a bankoknak 1,2%-os éves adót kell fizetniük az eszközeikre (hitelek, betétek, pénzeszközök, értékpapírok). A Ziarul Financiar számításai szerint ez azt jelenti, hogy a bankoknak 2019-ben 5 milliárd lejt kell befizetniük az eszközeik után. A ZF szerint a ROBOR szintjének átlaga 2018 utolsó negyedévében 3,17% volt.

A bejelentés hírére újra hatalmas zuhanásnak indultak a Bukaresti Értéktőzsdén kereskedett részvények árfolyamai. A híreket elsősorban a hitelintézetek papírjai szenvedték meg. A Banca Transilvania 10%-os, a BRD 7,27-os mínusban járt délután fél öt körül. A BET-index 4,34%-os visszaesésben volt.

A Ziarul Financiar számításai szerint csak a Banca Transilvania 776 millió lejt lesz kénytelen adóként befizetni idén. Ez az összeg nagyságrendileg hasonló a bank által 2018 első kilenc hónapjában elért nyereséggel, bár azt azért meg kell jegyezni, hogy nagyon sok romániai bank nyeresége nem lesz elegendő az adó befizetésére.

Többek között erre hívta fel a figyelmet a jegybank kormányzóhelyettese által a pénzügyminiszternek írt levél is. Florin Georgescu arra hívta fel Eugen Teodorovici pénzügyminiszter figyelmét, hogy az intézkedés hatásaként 2019-ben mindössze 4 bank tudna nyereséget termelni Romániában, 2020-ra ez a szám 2-re csökkenne.

A jegybank az intézkedést egyébként is különösen erős hangnemben bírálta. Mugur Isărescu szokásos sajtótájékoztatóján bolondságnak nevezte az intézkedést, és arra hívta fel a figyelmet, hogy komoly problémát jelent az adó bevezetésének gyorsasága, valamint az is, hogy nem egyeztettek erről a bankszektor képviselőivel.

Közben az Economica gazdasági portál arról ír, hogy bár a kormány képviselői korábban arról beszéltek, hogy az intézkedéssel inkább a ROBOR alacsony szintjét szeretnék elérni, mintsem a bankok megadóztatását, a költségvetésről kiszivárgott információk most mégis arra engednek következtetni, hogy a pénzügyminisztérium a 2019-es büdzsé elkészítésekor 4 milliárd lejes bevétellel számol a kapzsisági adóból.

Az Radio France Internationale-nek adott nyilatkozatában Kelemen Hunor azt mondta, hogy az RMDSZ nem támogatja az adóügyi módosításokról szóló sürgősségi kormányrendeletet. Az RMDSZ elnöke úgy véli, "nem fog simán menni" a parlamentben a kormányrendeletet jóváhagyó törvény vitája. "Nem tudom, gondolt-e a pénzügyminiszter arra a változatra, hogy a parlament elutasítja a rendeletet valamikor az év közepén, és akkor hogyan fogja kezelni a helyzetet. Ezért gondolom, hogy az ilyen brutális adóügyi intézkedések rendkívül kontraproduktívak" - tette hozzá Kelemen Hunor. (zf, economica, agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac