2020. január 27. hétfõAngelika
EUR = 4.7790 RON
USD = 4.3101 RON
HUF = 1.4187 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 10,219.75(0.87%)
Infláció = 3,8%
Alapkamat = 2,50%

Elhibázott lépés a kapzsisági adó és veszteségessé teszi a bankszektort a jegybank szerint

 utolsó frissítés: 19:53 GMT +2, 2019. január 05.

A bankok eszközeire kivetett úgynevezett kapzsisági adó térdre kényszerítheti a romániai bankszektort és a jelenlegi helyzetben elhibázott gazdaságpolitikai lépés - mutat rá az a levél, amelyet Florin Georgescu, a jegybank kormányzóhelyettese küldött Eugen Teodorovici pénzügyminiszternek a decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendelet lehetséges hatásaival kapcsolatban.

A Hotnews által közzétett levélben az is érdekes, hogy Florin Georgescu korábban a PSD tagja volt, és két szociáldemokrata kormányban is pénzügyminiszteri funkciót töltött be. Georgescu a levélben arra hívja fel a pénzügyminiszter figyelmét, hogy a romániai bankközi kamatláb (ROBOR) szintjét nem a bankok határozzák meg, ezért nem lehet egy ROBOR szintjéhez kötött, bankokat érintő adót a "kapzsiság" fogalmával összefüggésbe hozni. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a ROBOR szintjét számos belföldi és külföldi tényező határozza meg, kevésbé a bankok, és ezeket tényezőket figyelembe véve a bankközi kamatláb további növekedését prognosztizálják. A szakértő a levélben itt vélhetően arra válaszol, hogy a kormány képviselői azt nyilatkozták korábban, hogy az adótól a ROBOR és a hitelezési költségek csökkenését várják.

A levélből kiderül, hogy a jegybank által végzett úgynevezett stressztesztek szerint 2019-ben a bankszektor veszteségessé válik. Úgy becsülték, hogy a hazai bankszektor már az adó bevezetésének évében akár 680 millió lejes veszteséget termelhet, a veszteség mértéke 2020-ra rendkívül megnőne, elérné a 3,4 milliárd lejt. A stresszteszt szerint ebben az esetben mindössze 4 hazai bank tudna nyereséget termelni 2019-ben, 2020-ra ez a szám 2-re csökkenne.

És ez még nem is a kedvezőtlen forgatókönyv. A jegybank által felállított negatív szcenárió szerint a román bankszektorban 2019-ben egyetlen bank sem tudna nyereséges lenni, a bakok összesített vesztesége elérné a 9,7 milliárd lejt, 2020-ban pedig a 7,8 milliárd lejt.

Az elemzés szerint a kapzsisági adó 2019-ben 14 bank esetében okozna súlyos gondokat a fizetőképesség terén, 2020-ban pedig 25 romániai bank nem rendelkezne megfelelő mennyiségű saját tőkével a hitelezési tevékenységhez. A jegybank előrejelzése szerint így több bank esetében is kénytelenek lehetnek a részvényesek a hitelintézetek feltőkésítése mellett dönteni.

Florin Georgescu emellett arra is felhívja a figyelmet a levélben, hogy:

  • A ROBOR várható emelkedése mellett az intézkedésnek erősen prociklikus jellege van, egy amúgy is nehéz gazdasági helyzetet tesz még súlyosabbá.
  • Az intézkedés hozzá fog járulni a fentartható hitelezési tevékenység visszaszorulásához. Georgescu arra hívja fel a figyelmet, hogy Romániában jelenleg is az egyik legvisszafogottabb a pénzügyi szolgáltatások mérete, az intézkedés viszont még nagyobb lemaradáshoz vezethet a többi EU-s tagállamhoz viszonyítva ezen a téren.
  • A jegybanki kormányzóhelyettes szerint felmerül annak a veszélye is, hogy a gazdasági szereplők külföldi hitelintézetektől vesznek fel kölcsönt, ami hozzájárulhat az ország államadósságának növekedéséhez, és az ország válsághelyzetek iránti nagyobb sebezhetőségéhez.
  • Az intézkedés hatására attól is tartanak a jegybanknál, hogy a külföldi tulajdonú bankok hazai leányvállalataikat mindössze kirendeltséggé alakítják át annak érdekében, hogy kevesebb tőkével folytathassák hitelezési tevékenységüket.
  • Georgescu emellett arra is rámutat, hogy a hasonló intézkedések által okozott bizonytalanság növelni fogja a finanszírozási költségét nem csak a magánszemélyek vagy a vállalatok által felvett hitelek esetében, hanem az államadósság finanszírozását illetően is.
  • És azt is javasolja a pénzügyminisztériumnak, hogy az intézkedés hatásaiként azt is vegyék számításba, hogy az államnak mennyit kellene költenie egy esetleges bankokat mentő akció során.

Florin Georgescu levelét itt olvashatjátok. A Hotnews úgy tudja, hogy a számításokat még a sürgősségi rendelet korábbi verziója alapján végezték a jegybanknál. A hatások és a következtetásek azonban nem különböznek jelentősen. Az új bankadóval kapcsolatban korábban itt is írtunk(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac