2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Teodorovici szerint sületlenség, hogy meghamisították a gazdasági mutatókat

 utolsó frissítés: 12:44 GMT +2, 2019. január 03.

"Zagyvaságnak" és "sületlenségnek" minősítette szerda este Eugen Teodorovici pénzügyminiszter Florin Cîţu liberális szenátor nyilatkozatát, amely szerint utasították a minisztérium alkalmazottait, hogy a bank-, pénzügyi- és tőkepiac manipulálásának céljával hamisítsák meg a román gazdasági mutatókat, és hozzátette: a sajtónak le kellene ellenőriznie ezeket az információkat, mielőtt közzéteszi.

"Nem tudom kötelessége-e a sajtónak közzététel előtt ellenőriznie az információkat, de ennek személyesen fogok utána nézni, és ha nem, akkor magam fogok törvénymódosítást kezdeményezni ez ügyben, és valamilyen bírság kiszabását is indítványozom majd. Elfogadhatatlan, hogy egy közszereplő, egy parlamenti párt alelnöke ilyeneket mondjon, miközben az Eurostat az én adataimat erősíti meg. Ez nem egyéb, mint a közvélemény félretájékoztatása" - mondta Teodorovici, majd hozzátette: "Hogy képzelheti valaki, hogy egy pénzügyminiszter, még ha román is, megengedhesse magának, hogy manipulálja a hivatalos adatokat. Én nem a tegnap kerültem a rendszerbe, egy életet éltem le itt, de soha nem játszadoztam a számokkal. Előbb azt mondták, hogy nem férünk be a tervezett költségvetési hiányba, befértünk, sőt, aztán azt mondták, hogy 12 százalékos lesz az infláció, nem lett az. Most mással jönnek, hogy meghamisítottuk az adatokat. Mondta neki valaki a pénzügyről... Teljes zagyvaság, egyszerűen sületlenség" - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a tárcavezető.

Másrészt a miniszter nem kívánta kommentálni azt a közszájon forgó információt, amely szerint levélben kérte Viorica Dăncilă kormányfőtől, hogy váltsa le Ionuţ Mişát, az Országos Adóhatság (ANAF) vezetőjét.

Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora kedden közölte Facebook-oldalán, hogy tájékoztatni fogja az Eurostat-ot arról, hogy a bank-, pénzügyi- és tőkepiac manipulálásának céljával meghamisították a román gazdasági mutatókat és kérni fogja, hogy az ellenzék szakértői ellenőrizhessék a 2018-as költségvetés végrehajtását.

"Hamisak a Darius Vâlcov által bemutatott számok. A 2018-as költségvetés végrehajtásáról csak január 25-e után jelennek meg hivatalos adatok. A pénzügyminisztériumnak csak ezt követően állnak rendelkezésére végleges adatok a költségvetés végrehajtásáról. Felhívtak a pénzügyminisztériumból és közölték, hogy ezek a számok nem valósak. Mi több, és ez nagyon súlyos, Darius Vâlcov utasítja a minisztériumi alkalmazottakat, hogy úgy hamisítsák az adatokat, hogy a költségvetés hiánya 3 százalék alatt legyen, ahogyan azt ő előre bejelentette" - írta a liberális szenátor.

Florin Cîţu azt kérte Eugen Teodorovici pénzügyminisztertől, hogy engedélyezze, hogy az ellenzék szakértői ellenőrizzék a 2018-as költségvetés végrehajtását.

"Tájékoztatni fogom az Eurostat-ot arról, hogy a bank-, pénzügyi- és tőkepiac manipulálásának céljával meghamisították a román gazdasági mutatókat. Ha ez nem sikerül, akkor elmondjuk Eugen Teodorovici kollégáinak az ECOFIN-nál, hogy mik történnek annak udvarában, aki hat hónapig elnököl az ECOFIN-ban" - írta Cîţu.

A pénzügyminisztérium adatai szerint 2018 novemberében 5,1 milliárd lejjel, 26 milliárd lejre nőtt az államháztartási hiány, ez az egy évvel korábbi érték 2,5-szerese. 11 hónap után a hiány elérte a nemzteti össztermék (GDP) 2,7 százalékát.

A szaktárca közölte: november végéig a kincstár bevétele 261,5 milliárd lej volt, ez a GDP 27,5 százaléka, nominális értéken 14,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban. A kiadások 287,5 milliárd lejre rúgtak, 20,6%-kal voltak nagyobbak, mint egy évvel korábban.

A 2018-as költségvetési hiánycél a GDP 2,97 százaléka. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális