2021. október 20. szerdaVendel
EUR = 4.9488 RON
USD = 4.2570 RON
HUF = 1.3640 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,716.06(0.38%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

A pénzügyminiszter kétli, hogy kivonulnának a külföldi cégek Romániából

 utolsó frissítés: 10:43 GMT +2, 2018. december 22.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter úgy nyilatkozott péntek este, az adóügyi intézkedések elfogadására összehívott kormányülés után, hogy véleménye szerint nem fognak kivonulni külföldi vállalatok Romániából.

A pénzügyminiszter ezzel Sebastian Kurz osztrák kancellár kijelentésére reagált, aki pénteki, bukaresti látogatása során azt mondta a kormány által bejelentett adóügyi módosítások kapcsán, hogy nem aggódik az osztrák cégekért, de megtörténhet, hogy ezek 'összepakolnak és elmennek'.

Teodorovici kijelentette, ő is részt vett a kancellárral folytatott megbeszélésen, ahol kifejtették az adóügyi módosítások okait, és az osztrák fél megértette a kormány döntését. 'Őszintén szólva kétlem, hogy kivonulnának a külföldi cégek Romániából, mert Románia mégiscsak vonzó térség Európában. Önök is jól tudják, hogy más európai országokhoz képest számos érv szól amellett, hogy egy külföldi cég Romániában fektessen be' - mondta a tárcavezető a sajtónak.

Darius Vâlcov, a miniszterelnök gazdasági tanácsadója ugyanakkor úgy nyilatkozott, akármilyen kis ország is Románia, mégis a második legnagyobb gázkitermelő az Európai Unióban, és a román bankpiacon a hozam az európai átlag háromszorosa.

'Most tényleg azt hiszik, hogy valaki elmenne innen a bankszektorból vagy a gázkitermelők közül? Ne vegyék komolyan a fenyegetéseket, miszerint elmennek a külföldi vállalatok. Mi ezekkel a szektorokkal mind tárgyaltunk, és azt hiszem, karácsony és újév után kellemes meglepetésben lesz részük a románoknak' - mondta Vâlcov.

'Meddig kéne még elviselnie a román államnak, hogy egy vállalat, amelynek 3,2 milliárd lejes forgalma van, 10 csomag cigarettát fizessen profitadó gyanánt?' - tette fel a kérdést a gazdasági tanácsadó.

Péntek este a kormány elfogadta az adóügyi módosításokra vonatkozó sürgősségi rendeletet. Ezek közt szerepel többek közt, hogy három évre befagyasztják a háztartási fogyasztókkal szemben alkalmazott gáz- és villamosenergia-árakat, a banki aktívákat megadóztatják 2%-nál magasabb bankközi hitelkamatláb (ROBOR) esetén, az energetikai vállalatokra az üzleti forgalom 2%-ának megfelelő, a távközlési vállalatokra az üzleti forgalom 3%-ának megfelelő, a szerencsejátékokkal foglalkozó cégekre pedig az üzleti forgalom 2%-ának megfelelő adót vetnek ki.

Az intézkedések 2019. január elsejétől lépnek életbe. (Agerpres)

adó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális