2019. október 14. hétfõHelén
EUR = 4.7582 RON
USD = 4.3186 RON
HUF = 1.4322 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,560.86(0.34%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

A román határhoz közeli autópálya-szakaszokat adtak át Magyarországon

 utolsó frissítés: 13:48 GMT +2, 2018. december 20.

Csütörtökön átadták Magyarországon az M4-es és M35-ös autópálya újabb, a román országhatárhoz közeli szakaszait. Az átadott útszakaszok 18,7 kilométer, illetve 2,95 kilométer hosszúak. Berettyóújfaluig jelenleg átlagosan 12 ezer jármű halad el naponta a 47-es úton, az átadást követően várhatóan a napi forgalom 7-8 ezerre csökken ezen a szakaszon. A kivitelezők ugyanakkor rámutattak: az új útszakasz azért is fontos, mert mérséklődnek a környezeti ártalmak, a zaj- és légszennyezés, illetve részben tehermentesülnek a környező, a román határ fele vezető utak, míg a közlekedés színvonala és biztonsága növekedik. 

Az átadón jelen volt Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője is, aki azt mondta, hogy most már a román hatóságok kellene pótolják a mulasztásukat ezen a területen. "Egy lépéssel közelebb állunk ma ahhoz, hogy megépüljön a Magyarország és Románia úthálózatait összekötő gyorsforgalmi kapcsolat. Az autópálya-hálózat bővítése mindig prioritás volt az RMDSZ számára, hiszen hatalmas a hiány ezen a területen. A Schengeni csatlakozást megelőző időszak egy jó alkalom arra, hogy a román hatóságok is pótolják mulasztásukat ezen a területen" – mondta Cseke Attila. A Bihar megyei törvényhozó kiemelte: "az új út közösségeket kapcsol össze, hiszen összeköti az országhatár által elválasztott erdélyi magyarokat az anyaországgal, és közelebb hozza Romániát Közép- és Nyugat-Európához."

Cseke Attila rámutatott, a ma átadott szakasz mellett, terv szerint 2020 elejéig elkészül egy újabb, Magyarország felől az országhatárig húzódó rész is. A szenátor elmondta, a román hatóságoknak igyekezniük kell, hogy a romániai oldalon is megépítsék a két ország forgalmi hálózatait összekötő utat. "Jó ütemben haladnak a munkálatok magyar oldalon, reméljük, hogy addig a Román kormány is elvégzi a rá háruló feladatot, és létrejöhet a gyorsforgalmi kapcsolat a két ország között, Nagyvárad irányába" – hangsúlyozta a Bihar megyei szenátor.

Az átadáson jelen volt és beszédet mondott Palkovics László, magyar innovációs és technológiai miniszter, Vitányi István, Hajdú-Bihar megye országgyűlési képviselője, illetve Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója is. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális