2020. aug. 13. csütörtökIpoly
EUR = 4.8357 RON
USD = 4.1087 RON
HUF = 1.3994 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3298 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,777.30(0.36%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

A kormány bejelentéseire összeomlott szerdán a román tőzsde

 utolsó frissítés: 20:17 GMT +2, 2018. december 19.

Rendkívül durván reagáltak a román tőzsdén jegyzett részvények árfolyamai szerdán a kormány váratlan bejelentésére, miszerint több gazdasági szektor szereplőit is jelentősen megadóztatják. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter kedden este számolt be arról, hogy úgynevezett "kapzsisági adót" vetnek ki a bankokra, valamint üzleti forgalomra kivetett adót fizettetnek meg az energetikai vállalatokkal, de az 57 oldalas sürgősségi kormányrendelet még a kötelező magánnyugdíjakat kezelő vállalatokat is tőkeemelésre kényszeríti.

A bejelentésre szerdán a Banca Transilvania és a BRD részvényei reagáltak rendkívül érzékenyen. Előbbi bank papírjai majdnem 20%-os, utóbbi 17%-os esésben zárták a napot. De az energetikai cégek is rémes napjuk volt, a Romgaz is 9%-ot zuhant, a Transelectrica pedig 8,77%-ot.

A vezető román részvényindex esése 11,21%-os volt. 

A magánnyugdíjakat kezelő vállalatok szövetsége (APAR) arra figyelmeztetett, hogy a mai tőzsdei összeomláson 7,2 millió olyan román állampolgár veszített összesen 330 millió eurót, akiknek a nyugdíjrendszer második pillére (kötelező magánnyugdíj) szerint van nyugdíjmegtakarításuk.

Az intézkedésekről RMDSZ elnöke is nyilatkozott szerdán. Kelemen Hunor elmondta, nem látta még a vitatott sürgősségirendelet-tervezetet, de a tőzsdei reakciók aggasztóak, és arra utalnak, hogy a kilátásba helyezett intézkedésekről az érintett gazdasági szereplőkkel való előzetes egyeztetés nélkül döntöttek. "Nem hiszem, hogy jót tesznek a román gazdaságnak az ilyen rendkívül váratlan mozgások, mert a kiszámíthatóság, adó- és pénzügyi stabilitás hiányára utalnak" - fogalmazott.

Kelemen szerint az üzletemberek, gazdasági elemzők részéről egyaránt olyan jelzések érkeznek, miszerint "a javaslat átgondolatlan, komoly elemzés nélkül készült", ezért a kormánynak mindenképpen magyarázattal kell szolgálnia a tervezett intézkedésekről. (hírszerk, zf, agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac