2019. június 25. keddVilmos
EUR = 4.7223 RON
USD = 4.1455 RON
HUF = 1.4576 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,648.87(0.27%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Cáfolja a pénzügyminiszter, hogy a kormány befagyasztaná a közalkalmazotti béreket

 utolsó frissítés: 10:01 GMT +2, 2018. december 06.

2019-ben az egységes bértörvényben előírtaknak megfelelően nőnek a bérek a közszférában, szeptember 1-jétől 15 százalékkal emelkedik a nyugdíjpont értéke, és üdülési csekkeket is kapnak a közalkalmazottak, akárcsak idén - mondta szerda este a pénzügyminiszter az Agerpres szerint.

Eugen Teodorovici ezzel az Országos Börtönigazgatóság Szakszervezeti Szövetségének (FSANP) elnöke, Sorin Dumitraşcu azon nyilatkozatára reagált, miszerint a kormány a közalkalmazotti bérek 2018. decemberi szinten való befagyasztásáról, valamint a vakációs jegyek megszüntetéséről szóló sürgősségi rendeletet készül elfogadni pénteki ülésén.

"A fizetések befagyasztásáról szóló hírek sem nem helyesek, sem nem valósak" - nyomatékosította Teodorovici, hozzátéve, az a rendelettervezet, amelyről a szakszervezeti elnök beszél, évekkel ezelőtt hozott intézkedések érvényességi határidejének meghosszabbításáról szól, így többek között arról is rendelkezik, hogy a túlórákat továbbra is szabadnapokkal kompenzálják. Ilyent "nem idén és nem tavaly" fogadott el először a kormány, hanem 2010 óta minden évben - mondta a miniszter.

Teodorovici hangsúlyozta, a szóban forgó rendeletet a jövő évi állami költségvetés tervezetével "egy csomagban" fogadják majd el, vélhetően a jövő heti kormányülésen. Addig közvitára bocsátják, és többek között a szakszervezetekkel is egyeztetnek róla.

Az üdülési csekkekkel kapcsolatban a pénzügyminiszter leszögezte, ezeket jövőre is megkapják a közalkalmazottak, ugyanabban a formában, ahogyan idén, azaz 1450 lej értékű utalványokban részesülnek. (agerpres)

fizetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális