2019. május 21. keddKonstantin
EUR = 4.7607 RON
USD = 4.2653 RON
HUF = 1.4589 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,205.08(-0.23%)
Infláció = 4,11%
Alapkamat = 2,25%

MÁV: a román vasúttársaság döntött úgy, hogy ne Marosvásárhely felé közlekedjen a Hargita

 utolsó frissítés: 16:52 GMT +2, 2018. december 04.

A Budapest-Brassó között közlekedő vonatjárat Marosvásárhely kiszolgálását érintő változásairól nem a MÁV-START döntött, hanem a CFR Călători - írja a Pénzcsinálóknak küldött válaszlevelében a magyar állami vasúttársaság.

A MÁV-hoz azzal a kérdéssel fordultunk múlt héten, hogy miért született meg a döntés, miszerint december 9-től megváltozik az IR 367-es járat, ismertebb nevén a Hargita útvonala. A Hargita 2018. januárjától közlekedett Marosvásárhely felé, december 9-től viszont a régi útvonalat tűntetik már fel a vállalatok menetrendjükben.

"A MÁV-START és a CFR Călători vasútvállalat a vonatokat együttműködési megállapodás keretében közlekedteti. Az adott ország területén a honos vasútvállalat biztosítja az utasok szállítását. A Marosvásárhely kiszolgálását érintő változásról nem a MÁV-START, hanem a CFR Călători döntött, amelyről tájékoztatta a magyar vasúttársaságot" - írja a vállalat válaszában.

A MÁV úgy tudja, csúcsidőszakokon kívül átszállással fogják biztosítani a kapcsolatot Kolozsvár és Marosvásárhely között, ahol nem mozdony vontatta kocsikat, hanem motorvonatokat állítanak forgalomba. "A MÁV-START érdeke, hogy Marosvásárhelyről minél jobb minőségű, minél vonzóbb eljutást biztosítson Magyarországra, a román partnerünket erre kérjük" - áll még a válaszban.

A vállalat az alábbi menetrendet is elküldte, amely szerint közvetlen vonatjárat helyett közvetlen marosvásárhelyi kocsikkal fogják biztosítani a közlekedést Budapest–Marosvásárhely között. A kocsik, amelyeket Kolozsváron fel-, illetve lecsatlakoztatnak a vonatról, a következő időszakokban közlekednek majd:

  • (367) Kolozsvár és Marosvásárhely: december 21-től január 5-ig, április 18-tól 22-ig, június 1-től szeptember 7-ig, október 31-től november 3-ig naponta.

A vállalat ugyanakkor kiemeli, hogy az új menetrend december 9-től történő érvénybe lépését követően egy új nemzetközi járat is segíteni fogja azokat az utasokat, akik Budapestre szeretnének vonattal utazni. "A Transilvania EuroCity révén új összeköttetés valósul meg Bécs, Budapest és Kolozsvár között. Az első és másodosztályú klímás kocsikat a MÁV-START és a román vasúttársaság, a CFR Călători közösen biztosítja" - írja a vállalat.

A Transilvania Eurocity egyébként Kolozsvárról 7:35-kor indul, Budapest-Keletibe 14:20-kor fut be, 14:40-kor megy tovább Bécsbe, ahová 17:21-kor érkezik. Bécsből 10:42-kor startol, a Keletibe 13:19-kor érkezik, onnan pedig 13:40-kor megy tovább – Nagyvárad érintésével – Kolozsvárra, ahová helyi idő szerint 22:25-kor érkezik.

A kérdésünkkel a CFR Călători sajtóosztályát is megkerestük. Ők is írásban ígértek választ a kérdésünkre, hogy miért döntöttek a járat útvonalának megváltoztatása mellett. Ha válaszolnak, még visszatérünk a témára. (hírszerk.)

vonat
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális