2019. február 23. szombatAlfréd
EUR = 4.7619 RON
USD = 4.1988 RON
HUF = 1.4983 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,766.87(-1.13%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Az EB válaszolt Teodorovici keddi nyilatkozatára

 utolsó frissítés: 20:22 GMT +2, 2018. november 28.

Az Európai Bizottság szerdán válaszolt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter keddi javaslatára, amely szerint öt évben korlátozni kéne az állampolgárok külföldi országokban való munkajogát. Az EB hangsúlyozta, hogy a munkavállalók szabad mozgása alapjog az Európai Unióban és a belső piac egyik alappillérét képezi, amelyet EU-s szerződések biztosítanak.

Az Bizottságnak egyébként nem szokása felvetéseket kommentálni, de ez esetben kivételt tettek, és felhívták a pénzügyminiszter figyelmét arra, hogy az EB már mandátuma elején hangsúlyozta, hogy el szeretné mélyíteni a belső piacot a szociálisabb Európa építésének érdekében. Hangsúlyozták, hogy az EU a szociális pilléren keresztül elkötelezett a jobb élet- és munkakörülmények biztosításában, annak érdekében, hogy a szervezetet érő kihívásokra (a társadalom elöregedése, globalizáció) válaszolni tudjon.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter keddi parlamenti felszólalásában így nyilatkozott: "A munkavállalási engedély legyen azonos minden tagállamban. De az első munkavállalási engedély után ne legyen lehetőség a munkához való jog megújítására annak érdekében, hogy a dolgozó kénytelen legyen Európa más országában is munkát vállani". Majd hozzátette, hogy szerint legfennebb 5 éves munkavállalási engedélyt kellene kibocsátani egy országban. (G4 Media)

Update: Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elnézést kért kijelentéséért, mondván "egy szerencsétlen kifejezés volt". A miniszter hangsúlyozta, hogy korábbi kijelentése semmilyen formában nem tükrözik a kormány álláspontját. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális