2019. június 25. keddVilmos
EUR = 4.7223 RON
USD = 4.1455 RON
HUF = 1.4576 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,648.87(0.27%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Megszavazta a szenátus a nyugdíjtörvény tervezetét

 utolsó frissítés: 19:28 GMT +2, 2018. november 26.

Elfogadta hétfőn a szenátus plénuma a kormány által kidolgozott új nyugdíjtörvény tervezetét. A felsőház 81 támogató, 12 ellenszavazattal, 8 tartózkodás mellett fogadta el a tervezetet. A szenátus a munkaügyi bizottság által elfogadott változatot hagyta jóvá.

A nyugdíjtörvényről a képviselőház fog döntő kamaraként szavazni. 

Az RMDSZ szenátorai a tervezet mellett szavaztak, hisz az – bár vannak hiányosságai – alapvetően jó törvénytervezet – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hétfőn, november 26-án.

Üdvözlendőnek tartjuk, hogy külön törvényben szabályoznák a szociális juttatások rendszerét azok számára, akik nem járultak hozzá legalább 15 évig a nyugdíjalaphoz, a ma tárgyalt tervezet előírásai szerint pedig a mesteri és doktori képzések időtartama is hozzáadódna a ledolgozott évek számához – fejtette ki Derzsi Ákos. A felsőház munkaügyi bizottságának tagja hozzátette: szintén támogatandó előírása az új nyugdíjtörvénynek, hogy halmozható lesz a rokkantsági támogatás és a szakmai tevékenységből származó jövedelem, illetve az örökösi nyugdíj a saját nyugdíjjal.

„Számos módosítást fogalmaztunk meg a tervezethez, ebből néhányat sikerült elfogadtatni a szakbizottsági munkálatok alatt, így a ma elfogadott tervezet jobb, mint amit a kormány a parlament elé terjesztett” – emelte ki Derzsi Ákos. A szenátor emlékeztetett: a tervezet RMDSZ-es javaslatra megteremti a korkedvezményes nyugalmazás lehetőségét, de nem kötelezettségét a három vagy többgyermekes anyák számára, és a népdalénekeseknek és néptáncosoknak is kedvezőbb nyugdíjazási feltételeket ír elő. (Agerpres/közlemény)

nyugdíjtörvény
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális