2018. november 19. hétfõErzsébet
EUR = 4.6650 RON
USD = 4.0855 RON
HUF = 1.4511 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,553.77(-0.25%)
Infláció = 5,03%
Alapkamat = 2,25%

Creţu: lehívhatók EU-s források a Marosvásárhely-Iaşi autópálya megépítésére

 utolsó frissítés: 11:42 GMT +2, 2018. november 08.

Lehívhatók Európai Uniós strukturális és beruházási források a Marosvásárhely-Iaşi autópálya építésének részfinanszírozására, és a román hatóságok felelőssége, hogy összeállítsák az erre vonatkozó dokumentációt - jelentette ki szerdán Corina Creţu, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa. 

"A Marosvásárhely-Iaşi autópálya építésének részfinanszírozására lehívhatók Európai Uniós strukturális és beruházási források, mert része a TEN-T hálózatnak és benne van a közlekedési mestertervben" - jegyezte meg az európai biztos, aki hozzátette: a román hatóságok felelőssége, hogy összeállítsák a megfelelő dokumentációt.

Az európai biztos azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy szerdán döntő kamaraként elfogadta a képviselőház a Marosvásárhely-Iaşi autópálya építését lehetővé tevő törvénytervezetet. A tervezet értelmében az Egyesülés sztráda Románia és a Moldovai Köztársaság határán kezdődik majd, egy, a Prut folyón átívelő új híddal. Az autópálya a Brassó-Bors közötti A3-as sztrádához vezető bekötőútba torkollik majd Marosvásárhely közelében. 

A projektet az állam finanszírozza a szállításügyi minisztérium révén, valamint vissza nem térítendő európai uniós alapokból, és/vagy a köz- és magánszféra együttműködése által - olvasható a projektben. 

A törvény hatályba lépése után legkésőbb 30 nappal a szállításügyi tárcának be kell indítania a beruházáshoz szükséges eljárást. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális